Бургаските тракийци отбелязаха ден на малоазийския бит и култура

Бургаските тракийци отбелязаха ден на малоазийския бит и култура - E-Burgas.com

Народно читалище „Тракия – 2015", с подкрепата на Община Бургас и Тракийско дружество „Екзарх Антим I" организираха Национален ден на малоазийския бит и култура. Мероприятието беше посветено на 105 години от завръщането на малоазийските българи и техните потомци. Пред пълна зала от над 150 души, членовете на фолклорна група за автентичен малоазийски фолклор „Малоазийка" изнесоха програма, която включваше информация за бита и живота на малоазийските българи, както и историческа справка за техните премеждия по време на преселенията им. Програмата продължи с рецитал и изпълнения на автентични малоазийски песни, предавани от поколение на поколение в родовете.

Много весело настроение предизвика пресъздаването на традициите, свързани с прохождането на малко дете, които бяха съпроводени с оригинални диалози на малоазийски диалект.

По случай своя празник, потомците на малоазийските българи получиха множество поздравления, сред които и специалните пожелания за бъдещи успехи и творчески изяви от двама общински съветници, които присъстваха лично на мероприятието – Тодор Ангелов и Константин Бачийски.

Галерия
Коментари

Още от последните новини