Бургаските тракийци организираха пътешествие до Мала Азия

Бургаските тракийци организираха пътешествие до Мала Азия - E-Burgas.com

Пътешествие до Мала Азия организираха бургаските тракийци от дружеството „Екзарх Антим I". Крайната му цел бяха група турски села - Урумче, Чаталтепе и Коджабунар, от които навремето са били принудени да бягат цели родове българи. Това е втора подобна експедиция, организирана от бургаските тракийци. Тя се осъществи по инициатива на малоазийския клуб „Тянка Бошнакова" към тракийско дружество „Екзарх Антим I".

Тодор Ангелов, председател на Тракйското дружество „Екзарх Антим I" разказа: "Преди три години, през 2015г., с помощта на кмета на селото Коджабунар поставихме табела от първата ни експедиция в Мала Азия. На 07.07.2018г., при второто ни посещение в с. Коджабунар, с изненада и удоволствие установихме, че табелката си стои непокътната. Благодаря на кмета и на жителите на селото за уважението което ни указаха."

Малоазийските българи са една малобройна и сравнително непозната част от българската диаспора. Тя включва населението на около 20 села в Северозападен Анадол, където от ХVІІ докъм средата на ХІХ век се заселват на няколко вълни българи от Балканите. След Освобождението малка част от тях се преселва в България. Останалите се завръщат през 1914 г. Днес техните потомци са пръснати в много райони на страната.

Клубът на малоазийските българи към Тракйско дружество „Екзарх Антим I" се състои от над 120 души, които активно работят за съхранението на малоазийския бит и култура.

Коментари

Още от последните новини