Бургаските щъркели и лястовици вече отлитат на юг /снимки, видео/

Ята от щъркели се виеха над Бургас днес и се събираха в големи групи, за да поемат дългия си път на юг. Че лятото е към края си ни напомниха и лястовичките, които вече са подредени по жиците в очакване на деня, когато ще тръгнат към земите, обитавани от тях докато тук е зима. 

Представителите на европейския подвид щъркели мигрират към Африка и обратно. Птиците се събират на ята, които често достигат до 20 000 индивида, придвижват се поединично или на малки групи като се включват в ятата на пеликани и грабливи птици. За да прелетят до Черния континент е нужно да заобиколят Средиземно море, но в редки случаи минават над него.

Малка част от прелетните птици обикалят Черно море по източните му брегове. След като достигнат Египет,  се спускат на юг по Нил до Централна и Южна Африка.

В района на Израел част от мигриращите птици се отделя на югоизток към Оман. Изследване на зимуващите бели щъркели в Оман установява, че голяма част от птиците са опръстенени в България и Гърция.

Още сега лястовиците започват да се събират по жиците и да се подготвят за своята миграция. За около шест седмици те прелитат над Гърция и Западна Турция, над Средиземно море и по долината на р. Нил и през пустинята Сахара продължават на юг до Южна Африка. 

Галерия
Коментари

Още от последните новини