Бургаските математици са домакини на европейски проект

Бургаските математици са домакини на европейски проект - E-Burgas.com

Възпитаниците на елитната бургаска ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ посрещнаха гости от четири държави в рамките на проект по програма ERASMUS+. Домакинстването бе проведено в периода 6 май- 12 май, а в Бургас пристигнаха 17 ученици и 11 учители от Италия, Испания, Германия и Финландия. Проектът се нарича "DITUM- Discover the Unknown in Mathematics"- „Открий непознатото в математиката“ и е под координацията на Финландия.

В Бургас гостите бяха посрещнати с грандиозен концерт с участието на възпитаници на гимназията и фолклорна група "Трепетлика" с ръководител г-жа Пепа Запрянова. Основната задача на проекта бе учители и ученици да открият това, което за тях е непознато в точната наука. Практически това бе направено с представяне на уроци по математика, демонстриращи иновативни методи на преподаване. Презентациите бяха филмирани, а клиповете ще се използват в бъдеще с обучителна цел. Учителите на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ не пропуснаха да  демонстрират и традиционните методи на преподаване, с които учениците на бургаската елитна гимназия покоряват математическите върхове по цял свят.

По време на гостуването бе представен и един от продуктите, които са подготвени специално за мобилността в Бургас- многоезичен речник, включващ основни математически термини на езиците на партньорите. „Като учители наш ангажимент е не само да преподаваме материала, а да разкриваме света пред нашите ученици.“ разказаха преподавателите от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, които участват в проекта. „Програми като тази дават шанс на възпитаниците ни да комуникират със свои връстници от цял свят, да работят в екип с тях на език, различен от родния и да ги подготвят за живота след гимназията. Изграждаме граждани на света, които със знания и самочувствие да не се притесняват да потърсят и намерят своето място в него.“

Като добри домакини, бургаските математици не пропуснаха да запознаят своите гости с красотите на  бургаския регион. Още в първия ден бе организирано посещение на цветното изложение „Флора Бургас“ и разходка в Морската градина. Цял ден от гостуването бе отделен и на древните Несебър и Созопол и техните църкви и музеи, които спечелиха всеобща възхита. Световното културно наследство на България бе представено и с разходка до Пловдив, петият най-стар град в света и европейска столица на културата за следващата година.

 

 

 

Коментари

Още от последните новини