Бургаските локации с история: Културен дом на Нефтохимика

Бургаските локации с история: Културен дом на Нефтохимика - E-Burgas.com

От 1975г. до днес знаковата сграда е сцена на многобройни културни, бизнес и социални събития

Културният дом на Нефтохимика е сред бургаските локации, които са се превърнали в символ на морския град. Той е сцена на многобройни събития - социални, бизнес и културни, оставили следи в паметта на жителите и гостите на града. НХК е своеобразен притегателен център, събитията в които по подразбиране носят обещание за определени стойностни преживявания и емоции. Поради тази си натовареност с положителни спомени и истории, Културният дом на Нефтохимика е част от най-бургаските локации, в които в дните от 8 до 13 октомври ще "се случи" второто издание на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата с инициатори и организатори община Бургас и Гранд хотел и СПА Приморец тази година е с патрон вечно усмихнатата Татяна Лолова. НХК ще бъде домакин на театралната постановка на 9 октомври, част от афиша на културния форум - "Хората от Оз". Представлението е на "Театър 199" по Яна Борисова с режисьор Галин Стоев и с участието на Цветана Манева, Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев, Вежен Велчовски, Радена Вълканова. Културният дом на Нефтохимика бе част и от първото издание на Порт Прим Арт Фест. Тогава, постановката, която разсмя бургаската публика, изпълнила залата до краен предел, бе "Всичко или нищо" на Лиза Шопова.

НХК винаги е била изконна част от централната градска част на Бургас и по един или друг начин се е вплитала в живота на бургазлии и гостите на града. Сградата е построена през 1975г. като сцена за разнообразни културни и стопански мероприятия. Сред гостите, които са се изявявали в пространствата ѝ, са професионални и културни институти от страната и чужбина, различни сдружения, организации и фондации. През юни 2012г. Лукойл Нефтохим дарява знаковата постройка на Община Бургас. Новата управа в лицето на ОП "Летен театър, фестивали и концерти" продължава да утвърждава статута на сградата като ценна и предпочитана сцена за разнообразни събития.

През годините, в Културния дом на Нефтохимика са се случили редица концерти и спектакли, поставени от най-популярните театри у нас и с участието на най-обичаните изпълнители и актьори. Публиката е посрещала емоционално различните постановки - от "Възгледите на един учител за народното творчество" на Камен Донев, през "Редки тъпанари" на Теди Москов до "Чамкория" на Явор Гърдев и "Черното пиле” на Мариус Куркински и много, много други. Голямото разнообразие актуални нови или пък традиционни и любими постановки и спектакли, позволяват всеки да открие своите предпочитани актьори и изпълнители в културния афиш на НХК. Погледната в цифри, НХК изглежда по следния начин: зала с капацитет 600 места, над 50 спектакъла, 30 концерта и 45,000 души годишно, посетили различни събития в Културния дом на Нефтохимика. Сградата, освен това събира над 15 школи с разнообразна насоченост – народни танци, модерен балет, зумба, йога, китайска йога, акробатика, спортни танци, курсове по пиано и рисуване и други. От 2013 година НХК е постоянен дом на Общински съвет на град Бургас.

Фактите, цифрите, спомените на бургазлии и гостите на града говорят в една посока: НХК е била, е и ще бъде изконна част от културния, социален, обществен живот на града. В сградата деца и възрастни усвояват нови знания и умения в различни направления, а изкуствата намират своя дом. Ще го намерят отново с фестивалът на изкуствата Порт Прим Арт Фест на 9 октомври – с постановката „Хората от Оз“.

Коментари

Още от последните новини