Червените депутати от Бургас искат Парламента да заработи по-интензивно

Червените депутати от Бургас искат Парламента да заработи по-интензивно - E-Burgas.com
Депутатите Димитър Стоянов, Тодор Байчев, инж. Петър Кънев и Николай Тишев /отляво на дясно/ и новият лидер на социалистите в Бургас Живко Господинов

„Парламентът тръгва много трудно, много бавно. Аз съм за четвърти път в Народното събрание. Никога до сега не е било така. Повече от месец след като започнахме, все още няма внесени законопроекти от страна на правителството. Това не е новина. Тази тема се коментира непрекъснато. Самият аз обаче нямам обяснение защо става така”, коментира по време на пресконференция в Бургас народният представител от Парламентарната група на "Коалиция БСП за България" инж. Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в 44-тото Народно събрание.

Той съобщи, че първото заседание на Комисията, която оглавява е насрочено за сряда в 14.00 часа, но все още няма обявени теми за разглеждане и разпределени Закони.

„Ще приемем правилника на Комисията и ще поканим министър Ангелкова да представи целия си екип, за да очертае приоритетите в работата му. Предполагам, че въпросите, които ще обсъдим, ще са свързани главно със сезон 2017 година”, каза още инж. Кънев.

Той информира, че през следващата седмица предстои заседание на Комисията, на което министърът на икономиката Емил Караниколов ще представи политическия си кабинет.

„Тогава ще коментираме и въпроса какво наложи спирането на приватизацията, продажбата на дялове, удължаването с още две седмици на общественото обсъждане. Ще има и блиц контрол за работата на Министерството”, заяви инж. Петър Кънев.

„В Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения, в която членувам, предстои Министърът на транспорта Ивайло Московски да представи своя екип. Ще има блиц контрол. На първото заседание на Комисия по вероизповеданията и правата на човека, на която също съм член, присъства омбудсманът Мая Манолова. Тя представи отчета си за 2016 година - един изключително подробен отчет от 261 страници. Тя наистина е много дейна”, каза по време на пресконференцията от своя страна народният представите Николай Тишев.

“Парламентът в момента се занимава основно с изслушване на министри, а това все пак не е основната му работа”, подчерта още той.

„Това , което на мен ми направи впечатление и искам да го споделя е, че председателя на Комисия по вероизповеданията и правата на човека Красимир Велчев, заедно със заместник председателя Павел Шопов, единодушно признаха, въпреки че са сред управляващите, а не в опозиция, че дейността на омбудсманът Мая Манолова е изключително важна и темите, които засяга са значими за цялото общество. Хубаво е,  когато от страна на своите опоненти получиш признание за свършената работа”, коментира депутатът Тодор Байчев.

Относно работата си в Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, той обяви, че е отправил запитване по въпроса дали ще бъде осигурен достъп до класифицирана информация, спрямо която вече е отпаднала нуждата да бъде класифицирана и предстои ли разсекретяването й. „Добре би било по отношение на някои дейности и събития да бъде задоволен обществения интерес и да се повдигне завесата”, каза още Байчев. Той засегна и темата за начина, по който се внася един законопроект, като беше категоричен, че това требва да става при ясни правила и ред, при безусловна прозрачност.

„Аз членувам в Комисията, за която се счита, че е една от най-тежките- Комисия по правни въпроси. Другата Комисията по вътрешен ред и сигурност също е тежка Комисия. В нея са всички шефове на политически партии. Двете Комисии съответстват на моята професионална квалификация и аз смята, че ще се справя при работата си в тях”, заяви народният представител Димитър Стоянов. Той сподели, че за сега му е малко скучно в Парламента, след като до сега е  работил по десет-дванадесет часа на ден, а в момента е ангажиран по половин-един час дневно.

„Надявам се, че още в началото на следващия месец Парламентът ще започне да си върши работата. Тази, за която сме отишли там. Не може работата в Народното събрание да се гради на базата на действията на опозицията”, беше категоричен той.

В пресконференцията участва и новоизбраният общински председател на БСП Бургас Живко Господинов. Той коментира насоките в бъдещата си работа и заяви, че ще се стреми да запази и подобри резултатите на социалистите, постигнати на президентските и предсрочните парламентарни избори.   

Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини