Бургаски завод спечели 7-годишна бисквитена война с конкурент

Бургаски завод спечели 7-годишна бисквитена война с конкурент  - E-Burgas.com
снимка: pobeda.bg

КЗК не откри имитация на продукта на "Захарен комбинат - Пловдив"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри имитация и наличие на недобросъвестна търговска практика при чаените бисквити, произвеждани от две конкурентни компании: "Захарен комбинат - Пловдив" и "Победа" - Бургас. Производството е образувано по искане на пловдивското дружество, става ясно от решение, публикувано на сайта на регулатора.

В искането си до КЗК от "Захарен комбинат - Пловдив" твърдят, че през 2003 г. са регистрирали марката "Чаени", а през 2010 г. "Победа" регистрира свой бранд - "Чаени бисквити". Според пловдивската компания външният вид, опаковката, маркировката и наименованието на двата продукта са твърде близки, почти идентични, и потребителите могат да бъдат заблудени за това кой е производителят.

В хода на проверката КЗК установява, че на 11.10.2010 г. в Патентното ведомство е постъпило искане от "Захарен комбинат - Кристал" АД за заличаване на регистрацията на марка "Чаени бисквити" – комбинирана, с притежател "Победа" АД - Бургас. Но с Решение № 122/21.05.2012 г. Патентното ведомство отхвърля като неоснователно това искане, тъй като марките, разглеждани в цялост, "създават различно визуално впечатление" – резултат от различието в начина на представяне на словния елемент "Чаени" – шрифт, цветово оформление, наклон, фигуративни елементи.

Подобно е становището и на Софийския градски съд, който с решение № 112/15.01.2013 г. (влязло в сила) отхвърля като неоснователни предявените от "Захарен комбинат - Кристал" твърдения за нарушения от страна на "Победа" на изключителното право върху търговска марка "Чаени". След анализиране на заключенията на три специализирани съдебно-маркови експертизи съдът приема, че не е налице идентичност между "Чаени"-те търговски марки на двете дружества.

capital.bg

Коментари

Още от последните новини