Бургаски ученик спечели златен медал на олимпиадата по астрофизика в Тайланд

Бургаски ученик спечели златен медал на олимпиадата по астрофизика в Тайланд - E-Burgas.com

Възпитаник на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас спечели златен медал в XI Международна олимпиада по астрофизикакоято се проведе на остров Пукет, Тайланд. Единадесетокласникът Стефан Иванов получи престижното отличие в състезанието, в което взеха участие повече от 220 ученици от 45 страни от целия свят. Церемонията по откриването на олимпиадата бе под патронажа на нейно Величество принцеса Маха Чакри Сириндорн.

Забележителното е, че Стефан се нареди сред само десетте участници, получили златни медали, което е 4% от всички участвали в състезанието. Всъщност България е сред осемте държави, чиито състезатели са спечелили златно отличие в олимпиадата. Постижението на Стефан не е изненадващо, тъй като преди две години той стана абсолютният първенец в XX Международна олимпиада по астрономия в гр. Казан, Русия.

Ръководители на националния отбор по астрономия тази година са Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

Ето кои са и останалите призьори от България:

  • Бойко Борисов – 11 клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, гр. София – бронзов медал;
  • Петър Димитров – 11 клас, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, гр. София – почетна грамота.
  • Феодор Кономаев, 12 клас, МГ “Д-р Петър Берон”, Варна
  • Димитър Томов, 11 клас, МГ “Баба Тонка”, Русе

Както обикновено, олимпиадата се проведе в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен. За съжаление облачното време не позволи осъществяването на  наблюдателния тур под истинското небе, а само пред компютър в планетариум.

Коментари

Още от последните новини