Бургаската културна общност с отличия за 24 май

Бургаската културна общност с отличия за 24 май - E-Burgas.com

Представители на бургаската културна общност получиха отличия от кмета на Община Бургас Димитър Николов за принос в развитието на културния живот в града.

Церемонията по повод деня на българската просвета и култура и на славянската писменост събра в експозиционен център "Флора"  художници, писатели, музиканти, журналисти, библиотечни служители, историци, артисти. Водещи на събитието бяха актьорите от кукления театър Ивайло Енев и Александра Илиева - Енева, а колегите им Георги Минков, Диян Русев, Румяна Кралева и Неделина Роселинова изпълниха откъси от спектакъла "Тумба- Лубма". 

"Радвам, че съм сред толкова много даровити и забележителни хора на изкуството и културата. Вашите творби са истинското лице на Бургас. Давате ни идентичност и ни карате да се гордеем с принадлежността си към атмосферата и културата на Бургас. В навечерието на светлия празник Ви поздравявам за таланта, амбицията, постоянството и усилията, които полагате за обогатяване и развитие на културния и духовен живот в Бургас и за запазване и продължаване на изконните български традиции и ценности. Горд съм, че в нашия град живеят и работят такива талантливи творци като вас. На вас, съвременни просветители, искам да благодаря и да ви пожелая здраве, късмет, бъдещи успехи и творческо вдъхновение", каза в обръщението си към културната общност Димитър Николов.

Творците бяха поздравени и от младите изпълнители Димитър Атанасов и Христо Младенов.

Отличените творци, които получиха плакет на Свети Николай Чудотворец, грамота и цветя от кмета на Община Бургас Димитър Николов и зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева, бяха номинирани от културните институции и общности в Бургас:

 

Грета Кръстева - актриса- Държавен куклен театър - Бургас за нейния висок професионализъм и ярки актьорски изяви на българската и международна сцена.Играла на 4 континента на 7 езика и участваща в 21 постановки от настоящия репертоар на театъра.

Галина Михайлова Калчева - прима балерина - Държавна опера - Бургас - за изключителни професионални успехи и значима солистична кариера в Държавна опера - Бургас, както и за преподавателска дейност като балетен педагог в Бургас.

Валери Еличов - актьор- ДТ "Адриана Будевска" - Бургас- за цялостен принос към развитието на театралното дело в Бургас.

Керана Ангелова - писател- Сдружение Бургаска писателска общност - за изключителни успехи в областта на литературата, постигнати в страната и чужбина.

Мария Алексиева - уредник- Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски" - за активно участие в подготовката и аранжирането на различните изложби в Бургаска художествена галерия.

Фоти Фотев - художник - Дружество на художниците Бургас- за  постижения в областта на маринистичната живопис и множеството успешни изложби.

Димитрина Андреева - фотограф- Бургаска фотографска общност - За изключителни  национални и международни успехи  във фотографското изкуство.

Руска Вълчева - гл. счетоводител - Регионален исторически музей Бургас - за висок професионализъм  при осигуряване на финансовата стабилност на РИМ - Бургас.

Любен Димитров Касабов - главен диригент- ПФА "Странджа"-  за изключителни професионални успехи и постиженията му като автор на солови и ансамблови песни и на танцова музика.

Христо Кожуханов - диригент - бургаски духов оркестър-  за изключителен професионализъм и осъществяване на богата концертна дейност.

Станислава Михайлова, Мария Мутафчиева, Мария Бенчева - Регионална библиотека "П. Яворов" - Бургас - за принос в световната библиотечна практика и популяризиране на град Бургас и РБ "Пейо Яворов" на международно ниво.

Държавен архив Бургас - за приноса по събирането, съхраняването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение.

ОП "Летен театър, фестивали и концерти"- Група "Горещ пясък"- 25 години от създаването, за изключителен принос за развитието и популяризирането на българската музика и представянето на Бургас в различни концерти и конкурси.

За принос в развитието на читалищното дело в Бургас, заслуги в опазването на българските традиции и народното творчество грамоти получиха - НЧ"Просвета-1927" Долно  Езерово- 90 г., НЧ" Съзнание-1927" с. "Маринка" - 90 г., НЧ" В.Левски-1937" "Горно Езерово"- 80 г., НЧ"Възраждане-1927" кв."Рудник"- 90 г., НЧ" Хр.Ботев-1937" , кв."Победа"- 80 г.

Коментари

Още от последните новини