Бургаска туристическа камара: Ръст на курортистите по Черноморието

Бургаска туристическа камара: Ръст на курортистите по Черноморието - E-Burgas.com

Отчита се ръст на туристите за месец юни по черноморските курорти. Това каза Иван Иванов, председател на Регионалната бургаска туристическа камара (РБТК). По думите му, в Бургаска област през месец юни са пристигнали 300 164 чуждестранни туристи. Той посочи, че спрямо месец юни на 2015 г. се наблюдава ръст от 17,53 %.

„Ние започваме, според мен, един активен туристически сезон, с последващ сравнително голям ръст. Съществен ръст бележат Белгия, Естония, Германия, Полша, Чехия, Литва, Израел, Нидерландия, Австрия, Украйна, Великобритания и Латвия“, поясни Иванов. Той посочи, че се има и пазари, които бележат съществени спадове.

„На първо място това е Казахстан, със спад от 49 %. Един многогодишен наш партньор – Беларус, има спад от 33 %. Люксембург има спад от 23 %, Дания - 5 %, Ирландия – 2 %. Имаме пазари и които запазват нивата си, спрямо 2015 г. Това са Унгария, Словакия и Франция. Нашият Управителен съвет и Бургаската регионална туристическа камара са обезпокоени относно състоянието на скандинавския пазар“, обясни той.

По неговите думи, Норвегия и Финландия през последните 3-4 години винаги са бележили ръст през месец юни и през целия сезон. През настоящия сезон обаче се наблюдава спад от 26 % за Норвегия, спад от 5 % за Финландия и спад от 3,30 % за Швеция. „Според мен, основната причина се крие в качеството на продукта. Това са много толерантни народи, но те никога не споделят от какво са доволни и от какво не са доволни. Когато започнат преговорите за следващия сезон, те споделят „през настоящата година няма да почиваме при вас, ще се насочим към други дестинации, защото нощната тишина и спокойствие, сигурността и качеството на продукта не ни удовлетворяват”, допълни Иванов.

Източник: kmeta.bg

Коментари

Още от последните новини