Бургаска област си прави панаир

Бургаска област си прави панаир - E-Burgas.com
  Поморие-форум  

Идеолог на провелия се тази седмица в гранд хотел "Поморие" бизнес-форум "Новата българска икономика – Пътят на изток", е областният управител на Бургас - Павел Маринов. Областната управа е и организатор, и двигател на събитието, което за първи път се е провело пак на същото място и под същото мото през април тази година. "Има много изкуствено вдигнати бариери пред държавите от Черно море и искам да ги премахнем", казва Маринов.

Защо пътят на Изток?

Областният управител представя поетичен отговор, който гали ушите на участниците във форума - "защото трябва да открием наново основите на търговията, която е създадена на Изток, но е пренесена на Запад". Зад тази поезия може да се открие фактът, че самият Маринов е бил представител на руска компания в България (според разследване на сайта "Биволъ" е пропуснал да заяви това в декларацията си преди да заеме обществения пост) и вероятно иска да пренесе връзките си на ниво Бургаска област. Отрича да има политическа насоченост в стремежа му да търси контакти с Русия, Казахстан и други държави от СССР, както и с Турция и арабския свят.

Но политиката е попречила на бизнес-форума: заради санкциите срещу Русия (или поне така твърдят организаторите) тук не присъстваха никакви руски компании, въпреки че областната управа е поканила пристанищата в Санкт Петербург и Сочи. Всъщност, единственото видимо чуждестранно присъствие е на две турски компании и на много чужди дипломати от среден ранг. Повечето са от арабски държави – Судан, Мароко, Кувейт, Либия. Те са тук предимно в израз на уважение към инициативата на областната управа и поканата към тях – никакви судански компании например, нямат представители на форума. Публикации като тази в "Преса" от миналата седмица, за мистичен "кувейтски шейх" също се оказват приказки. В програмата на форума присъстват три казахстански, една турска и една полска компании, така че откъм бизнес страната на цялото начинание, то все още е далеч от амбициите на Павел Маринов.

Грандиозните планове за изложение и панели по бизнес интереси също са доста посмалени. Изложението включва няколко местни фирми и една турска, а панелите всъщност са един поток от няколко презентации, които варират от план за логистичен парк до нов вид тор.



Дипломатите използват форума, за да си кажат болката, която е свързана предимно с издаването на визи. Председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Ел Масри обяснява, че България издава много трудно визи на арабски инвеститори - отнемат 15 дни. Дава пример как в посолството на Италия това се случва само за ден. Същото казва и посланикът на Мароко. Това не е нова тема, но не е и нещо, което форумът в Поморие може да разреши.

Бургас очевидно се опитва да си направи панаир. Идеята е събитието да става пролет и есен, като се върти между общините - Поморие ще бъде сменено от Созопол и т.н. Съдейки по видяното, за да стане пълноценен форум, ще му трябват още контакти и още усилия, най-вече - за да привлече реален бизнес. Но идеята на такива инициативи е да пробият на места, където държавата не се и опитва. Предвид стопилия се прилив на чужди инвестиции, всяка сонда, търсеща нови находища, е добре дошла.    Капитал
Коментари

Още от последните новини