Бургас вече има още двама почетни граждани

Бургас вече има още двама почетни граждани  - E-Burgas.com

Бургас официално вече има още двама почетни граждани. Единодушно местните съветници подкрепиха докладните на кмета Димитър Николов и избраха поетът и режисьор Симеон Димитров и актродата Ивана Джеджева.

Симеон Димитров Иванов е роден в гр. Свищов. Завършва българска филология и философия в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, а след това и режисура и актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Веднага след това е поканен от ръководството на Драматичен театър „Адриана Будевска” за режисьор, където поставя спектаклите „Всеки търси своя остров”, „Да бъде забравен Херострат”, „Боряна”, „Изобретателната влюбена”, „Сонатина за пауна”, „Опит за летене” „Прекрасната от Амхърст”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Прокурорът” и др.

Ивана Джеджева е родена на 18 юли 1944 година в гр. Елхово. Детството и ученическите й години преминават в Русе. Тя започва професионалната си кариера на актриса в Разградския театър, а след това работи в театрите на Търговище и Смолян.

Пред сезон 1967-68 година младата актриса е поканена в бургаския театър. Именно в ДТ „Адриана Будевска“ тя изиграва над 60 роли, стотици представления, в цели двадесет и четири сезона. На бургаската сцена Ивана Джеджева прави своите най-значителни роли, сред които са: Гертруда от „Хамлет“ на Шекспир,  Дорина от „Тартюф“ на Молиер, Аркадина от „Чайка“ на Чехов, Вера Сергеевна от „Енергични хора“ на Шукшин, Комисарката от „Оптимистична трагедия“ на Вишневски, Вангела от „Вангела“ на Иван Радоев, Гробарката от  „Седма заповед“ на Дарио Фо, Ивана от „Събота 23“ на Стефан Цанев и други. За тях още се говори сред бургаските любители на театралното изкуството. С усърдната си работа и талант тя се превръща в любимка на публиката.

Коментари

Още от последните новини