Бургас спасява Неапол и Палермо от боклука

Бургас спасява Неапол и Палермо от боклука  - E-Burgas.com
снимка: content.time.com

Купищата боклуци из улиците на Неапол и Палермо, които се виждат из всички колоритни репортажи за тези градове в чуждите медии, са на път да станат само спомен, пише "24 часа". 

Столиците на Кампания и на Сицилия намериха разрешение на своите проблеми с отпадъците и то се нарича България. Италианските общини олекват с милиони евро в бюджетите си, но и с хиляди тонове боклук в сметищата си за сметка на две български сметища – във Варна и в Полски извор, до Камено, област Бургас.

Първата пратка от 7200 тона отпадъци тръгва за България от Джулиано, провинция Авелино до Неапол. Според в. “Кориере дел медзоджорно” с третирането на боклука, с превръщането му в екобали и изпращането му към пристанището в Бургас е била натоварена асоциацията от фирми Defiam Ecobuilding. Тя е спечелила търг за 14 млн. евро на област Кампания и след получаването на разрешение от българските власти ги изпраща. Това е първото разрешение за износ на боклуци отвъд италианските граници.

Тоновете отпадъци, складирани в Джулиано, се товарят на камиони и се изпращат в Серино, където се подлагат на първо третиране. То е необходимо, за да бъдат натоварени за България. От Серино боклукът пътува за пристанището на Неапол, където го товарят на кораб. Дестинацията е пристанище Бургас. Оттам боклукът пак се качва на камиони, които се отправят към крайната дестинация – Полски извор, до община Камено в област Бургас.

Какво ще стане след това с италианските отпадъци,все още не е ясно. В искането си за оторизация до област Кампания фирмата Defiam е посочила, че отпадъците ще бъдат подложени на операции R12 и R13, което, преведено на езика на италианските нормативи, означава разопаковане и складиране с цел да се подложат на други операции. Екобалите може да отидат в сметища, олекотени от онези продукти, които могат да се използват отново. Друг вариант е да бъдат изгорени или пък да захранват циментов завод. Defiam е поискала разрешение за износ на 35 000 тона отпадъци за България

Одобрението на българските власти за операцията е дошло на 3 юни.

Коментари

Още от последните новини