Бургас ще спази традицията за Тодоровден и ще отбележи празника с традиционни конни надскачания

Бургас ще спази традицията за Тодоровден и ще отбележи празника с традиционни конни надскачания - E-Burgas.com

За поредна година празникът Тодоровден ще събере елитни коне и състезатели от Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, които ще се включат в традиционните кушии. Празничните надскачания ще започнат в събота, 23- ти март, от 11.00 ч. на конна база парк Езеро- Бургас. Поканени са всички любители на конния спорт, жители и гости на морския град, които искат да се насладят на красивите коне и състезателните паркури. Тодоровден е един от най- тачените празници у нас. Той се почита като ден на коневъдството и конния спорт. 


Организаторите на празничните надскачания, Клуб по конен спорт „Кан Крум“- Бургас, за поредна година ще се постараят да не липсва нищо- нито на състезателите, нито на многолюдната публика. 


Тодоровден се отбелязва, по традиция, първата събота след Сирни Заговезни. Празникът е посветен на здравето на конете, поради което се нарича още Конски Великден. Основният обичай на Тодоровед е надбягване с коне, наричано още кушии. Според народното поверие Свети Тодор яхвал коня си, обличал девет кожуха, яхвал и отивал при Бога, за да измоли от него лятото. Той слизал от коня си, забождал копието си в земята и от него започвало да излиза пара- лятото идвало.

 
Тодоровден в първата българска държава е бил ден за пролетен преглед на войската. От този пролетен „изпит“ за боеготовност на армията се е определяло могъществото на държавата.

 
Организаторите на празничните надскачания за Тодоровден си запазват правото, поради влошаване на метеорологичната обстановка, валежи от дъжд, както и ниски температури и силен вятър, поради което манежът не позволява надскачания, турнирът да бъде отменен. 

Галерия
Коментари