Бургас ще отбележи Деня на Тракия с богата програма

Бургас ще отбележи Деня на Тракия с богата програма - E-Burgas.com

Бургас ще отбележи 26 март  - Деня на Тракия с богата програма, съобщиха от Общината. На този ден се прекланяме пред подвига на българските воини, паднали край Одрин и по тракийските полета. Почитаме паметта на хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет, допринесли за съхранението на българската култура и духовност.

За поредна година Тракийско дружество "Екзарх Антим І" организира редица мероприятия, посветени на датата.

Още от 20-те години на ХХ век тракийските дружества по места честват Деня на победата край Одрин. Към тях се присъединяват армията, църквата и българската културна общественост. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Честванията започват още днес, когато от 11:30 ч. ще се състои кулинарно изложение на тракийски гозби в дома на Тракийското дружество. Утре (23 март) от 18:00 ч. ще има патриотичен рецитал, посветен на 26 март - Ден на Тракия, отново в дома на Тракийското дружество. На 24 март от 17:00 ч. ще се проведе официален ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на българския воин пред Военния клуб в Бургас.

Венци и цветя ще се поднесат и в неделя (26 март) в Морската градина при паметниците на тракийските войводи.

Коментари

Още от последните новини