Бургас ще има монумент на единствената средновековна битка на територията на общината

Бургас ще има монумент на единствената средновековна битка на територията на общината - E-Burgas.com

Мемориален знак или монумент от битката на брега на река Скафида през 1304 г. срещу Източната Римска империя, която завършила с победа на българите ще бъде изграден в Бургас. Това гласуваха единодушно всички общински съветници на днешното си заседание.

„Това сражение е и единствената засвидетелствувана средновековна битка на територията на нашата община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. Нейното увековечаване би допринесло за подчертаване на древното ни минало, а чрез умела реклама бихме могли да привличаме, не само български, но и чужди, туристи и посетители“, аргументира се единият от инициаторите и вносител на докладната Георги Дракалиев.

Недоволство изразиха единствено съветникът и председател на Комисията по култура Веселин Пренеров и зам.-председателят на Общински съвет Георги Дражев, според които докладната не можело да бъде гласувана в такъв вид без никаква аргументация. В нея не било упомената информация като място, цена, вид на монумента и други конкретности.  

„Не знаем какво ще изградим – монимент ли ще е паметник ли ще е, няма никакви художсетсвени и технически параметри. Имайте малко повече уважение към Комисията по култура, всички Комисии в Общинския съвет са равнопоставени“, изказа се Пренеров.

Думите му бяха подкрепени от Дражев, който предложи на входиторите на докладната да я коригират и да я внесат на следващото заседание.

„Разбира се че трябва да има точни параметри, но тези неща на този етап не може да се случат от раз. За да се стигне до тях не може да се получи без одобрение от местния парламент. Когато всички процедури бъдат изпълнени следващия път ще бъде внесена докладна записка с всички параметри. Тогава ще бъде внесена в комисиите по туризъм и по култура“, аргументира се Дракалиев.

В крайна сметка всички общински съветници гласуваха положително за идеята.

Коментари

Още от последните новини