Бургас се побратими с Риека

Бургас се побратими с Риека - E-Burgas.com

Кметовете на Риека и Бургас - Войко Оберснел и Димитър Николов, подписаха споразумение за побратимяване на двата града на официална церемония в Бургас, съобщиха от пресцентъра на oбщина Бургас. Договорът е продължение на успешните двустранни отношения и съвместни проекти. На официалната церемония присъстваха и председателите на общинските съвети на двата града - Доротея Пешич- Буковац и Костантин Луков. 
Първите постъпления за задълбочаване на връзките между двата града са от преди повече от 9 години, като изключителна заслуга за динамизирането им има посланикът на Хърватия у нас в този период от време Н.Пр. Дражен Цолич. Общинските съвети на двата града имат решения, с които утвърждават и легитимират побратимяването. 
"Много неща ни сближават - и двата града са известни като перспективни центрове на туризма, младите хора, културата, университетите, индустрията и не на последно място усетът и смелостта към иновативното градско развитие". Това заяви кметът на Риека Войко Оберснел след края на официалната церемония. Той използва възможността да отправи покана към Бургас за участие в най-важните прояви, свързани с избирането на хърватския град за Европейска столица на културата през 2020 г. Кметът Николов сподели, че това партньорство е изключително важно за Бургас, тъй като Риека е най-голямото хърватско пристанище на Адриатика, модерен град с изключителна природа и разнообразни възможности за туризъм. Бургаският градоначалник представи, заедно със зам.-кметовете Руска Бояджиева и Чанка Коралска, най- големите проекти, реализирани до момента и тези, които предстои да се реализират в краткосрочна перспектива. Кметът на Риека и председателят на Общинския съвет в Риека Доротея Пешич - Буковац споделиха, че са изключително впечатлени от Бургас и модерната му визия. Официалната делегация имаше възможност да разгледа заедно със зам.-кмета по икономика и финанси Красимир Стойчев Пристанище Бургас, БМФ порт Бургас и "Бургасбус". Гостите от Риека не скриха комплиментите си за Рибарското пристанище в Сарафово. 
 

Коментари

Още от последните новини