Бургас получава 150 хил. евро за по-чисто Черно море

Бургас получава 150 хил. евро за по-чисто Черно море  - E-Burgas.com
снимка: nationalgeographic.com

Община Бурагс ще получи  150 892,80  евро от 100% безвъзмездна финансова помощ по проект за "Иновативни технологии и методи за редуциране на морските твърди отпадъци по Черноморското крайбрежие“. 

Той ще се изпълянва съвместно с партньори от Румъния (Университет на Констанца) и Грузия (Държавен университет на Тбилиси), като водещ партньор е Фондация „Виа Понтика“, България. Общият  бюджет за целия проект е 585 235,60 евро. Основната цел на му цел е намаляване на замърсяването на Черноморския басейн  чрез проследяване  и анализиране на основните отпадъчни потоци, и изпълнение на пилотни дейности за почистване на предварително определени райони от твърди морски отпадъци. 

През следващите близо 3 години община Бургас ще трябва да направи проучване и събиране на информация за източниците на замърсяване, количеството и състава на морските твърди отпадъци. На базата на това ще бъде разработен наръчник за управление на отпадъците в морска среда, както и методология за идентификация на т. нар. „горещи точки“, като източници на точково и дифузно замърсяване.

На следващата сесия на Общински съвет - Бургас ще трябва да бъде дадено съгласие община Бургас да подпише партньорството си с Фондация „Виа Понтика“. Предложението е внесено лично от кмета Димитър Николов, а одобрението е само формалност. 

Коментари

Още от последните новини