Бургас отбелязва тържествено своето Освобождение

Бургас отбелязва тържествено своето Освобождение - E-Burgas.com

С военен ритуал, почит към загиналите за свободата и фолклорен празник Бургас отбелязва 146 години от своето Освобождение от османско иго.

Тържествата започнаха с церемония по издигането на трите флага – на Република България, Община Бургас и Европейския съюз на площад „Атанас Сиреков“. В нея участваха представителни части на трите рода войски, военни от резерва, ветерани, Духов оркестър – Бургас, представители на държавната и местната администрация, десетки граждани. Представители на бургаското духовенство отслужиха молебен за благоденствието на свободен Бургас.

Тържествата продължиха с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на руските освободители, където бе отслужена заупокойна молитва.

Венци и цветя бяха положени също на Паметна плоча на ген. А. М. Лермонтов (ул. „Лермонтов“ №15) и Паметника на руския лазарет в Приморски парк.

Организираните от Община Бургас тържества продължиха с фолклорен концерт на ансамбъл „Странджа“ на пл. „Атанас Сиреков“.

По повод Деня на Освобождението на Бургас, кметът Димитър Николов отправи поздрав към своите съграждани.

По този повод кметът Димитър Николов отправя поздрав към жителите на града.

„Уважаеми бургазлии,

За мен е чест да Ви поздравя по повод 146-та годишнина от Освобождението на Бургас от османско иго. Дата, която има специално място в летописа на нашия град.

На 6 февруари 1878 година въодушевеното население посреща в ранния следобед Летящия отряд на полковник Лермонтов в Бургас. С това се поставя ново начало в неговата история. Създадена е първата община, а за кмет е избран Нико Попов.

6 февруари е ден, в който изразяваме нашата признателност към всички борци, отдали живота си за възкръсването на нашата родина. Прекланяме се пред делото на всички книжовници, духовници и просветители, които разпалваха пламъка в душата на българския народ да строши оковите на робството. Отдаваме почит към нашите освободители.

Наш дълг е да пазим паметта на всички онези знайни и незнайни борци за свободата. Благодарение на тяхната отдаденост на святото дело, днес Бургас се развива като модерен град с богати културни традиции. Затова нека винаги бъдем единни, да не пестим сили и енергия, а да работим за доброто бъдеще на Бургас.

Честит празник, уважаеми бургазлии!“

Галерия
Коментари

Още от последните новини