Бургас осъмна обгазен

Бургас осъмна обгазен  - E-Burgas.com

Три пъти над допустимата норма е стойността на сероводорода към 07.00 часа тази сутрин. Това заяви директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова пред радио "Фокус". 

В 2 часа тази нощ стойността е достигнала завишения от 36 пъти над нормата. Атанасова допълни, че стойността ще достигне нормата си до час – два, поради безветрието в момента. „Надяваме се до обяд да имаме и разсейване”, допълни тя. 
От екоинспекцията разследват случая. „За спокойствие на гражданите Община Бургас е позиционирала мобилната си станция в центъра на кв. „Долно Езерово” и измерва и към настоящия момент стойностите на сероводород”, каза още Атанасова.

По думите й, изпратено е писмо до нефтопреработвателното предприятие с искане за информация за това какви инсталации са работили и дали са имали аварийни ситуации и натоварваме на мощности, за да се разследва високото съдържание на сероводород в атмосферния въздух. „Не смятам, че това превишение би оказало въздействие върху човешкото здраве”, посочи Атанасова, но допълни, че РЗИ е компетентният по този въпрос орган. 
При установяване на източника на превишаване на стойността на сероводорода ще му бъде потърсена отговорност по екологичното законодателство. Възможната санкция е от 10 000 до 500 000 лева. 

Коментари

Още от последните новини