Бургас дава 600 лв. за мемориал на кан Кубрат в Украйна

Бургас дава 600 лв. за мемориал на кан Кубрат в Украйна - E-Burgas.com

600 лв. ще бъдат отпуснати от бюджета на община Бургас за за доизграждането на Мемориалния комплекс на кан Кубрат, намиращ се край село Малая Перешчепина, Полтавска област, Република Украйна. 

В Общински съвет е постъпило писмо от Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България, относно финансово подпомагане на Международен организационен комитет за доизграждането на комплекса.

През 2017 г. се навършват 105 години от откриването на гроба на възстановителя на Старата Велика България кан Кубрат.  Също така през 2001 г. на мястото на гроба на Кубрат е поставена мемориална плоча и е прокарана историческа пътека от българи, живеещи в Украйна. По инициатива на българските общности почти всяка година на свещеното място се провеждат поклонения и местни събори.

През февруари 2012 г. по инициатива на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“, със съвместните усилия на различни български обществени организации и под егидата на посолството на Република България в Киев, е създаден Международен организационен комитет за празнуване на 100 годишнината от разкриването на гроба на кан Кубрат и е взето решение за изграждането на мемориал.

На 18 и 19 август 2012 г. в с. Мала Перешчепина, Полтавска област се е състоял многолюден и емоционален Международен събор на българите по случай 100 години от откриването на гроба на кан Кубрат. На мястото е извършено тържествено представяне на началото на изграждането на Мемориала. В Събора са взели участие над 3000 души, сред които посланика на Република България в Украйна, делегация от българското Народно събрание, представители на български обществени и землячески организации от България, Украйна, Молдова, Румъния, Франция, Италия, Испания, Финландия, Кабардино-Балкария, Татарстан и др.

 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Бургас дава 600 лв. за мемориал на кан Кубрат в Украйна - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Бургас дава 600 лв. за мемориал на кан Кубрат в Украйна - E-Burgas.com

Африка