БУРГ 2017: С респект към хората, които правят Бургас световен бранд!

БУРГ 2017: С респект към хората, които правят Бургас световен бранд! - E-Burgas.com
Снимка: gotoburgas.com

 

Бургазлии отново ще подкрепят най-достойните си съграждани в кампанията „Бург на годината“, която вече стартира! Кой е най-заслужилият гражданин на Бургас е кампания, традиционна за културния и социален живот на града. С годините тя се превърна в емблематична за личности и постижения -  престиж и респект към труда на избраните в кампанията.
Тази година в благородната надпревара на „Радио 1”, радио MIXX и радио ФОЛК номинирани са следните кандидатури:

Арх. Емил Бурулянов - за архитектурните постижения и приноса към градската среда и дизайн, както и уникалните проекти наложили Бургас като град на иновации.
Арх. Бурулянов е  носител на Националната Награда за Архитектура "Архитектон 2017" за "Соларните Дървета"; Носител в колектив на приза "Сграда на Годината" за "Експозиционен Център Флора" - Награда на Публиката; Носител на званието АрхиМаг на Бургаското Архитектурно Пространство "АрхиМория" за Соларната Пейка; Съорганизатор на Архитектурна Работилница АРХ+ със 7 издания и обучени над 150 студенти.

Левон Манукян влиза в кампанията за иновативността си, за  първия в света метъл балет, реализиран в Бургас, за образователните концерти за деца и мисията да мотивираш.
Левон Манукян е композитор, диригент, аранжор, оркестратор, артист, творец на Бургас, с над 600 концерта из цяла Европа. В момента е диригент на Представителен смесен хор "Родна песен", на камерен оркестър "Дианополис", дирижира и "Levon Manukyan collegium musicum". През 2017 за първи път в света създава мултимедиен концерт - спектакъл „Майкъл Джаксън Трибют“ - гласът на Джако със симфоничен оркестър. Носител през 2013 на първия приз в категорията “Завърнали се младежи“ в кампанията „Бург на годината“.

Андрей Тодоров  е номиниран за „Бург на годината 2017“ за това, че постави Бургас на световната карта като столица на спортните танци, за победите и победителите, които създава, за лоялността и запазването на традициите, за магията и красотата наречени спортни танци.
Андрей Тодоров е треньор и председател на спортен клуб „Бургас 1975“, трикратен абсолютен шампион и 14-кратен шампион на България, победител в много международни турнири у нас и по света. Международен треньор, съдия най-висок ранг, авторитетен лектор в международни тренировъчни лагери и семинари. Като председател на КСТ „Бургас 1975“, организира Международен турнир по спортни танци „Купа Бургас“, един от най-старите и престижни турнири в света, който постави Бургас на световната карта като столица на спортните танци. 

Ваньо Вълчев влиза в  кампанията за престижната статуетка за цялостен  принос към Бургас и  културатa.
Ваньо Вълчев е поет, журналист, сатирик, театрал, кино и телевизионен режисьор, общественик. Носител е на наградата „Златен Пегас” през 2016 г., автор е на текстовете на някои от най-нежните български популярни песни - „Огън от любов”, „Телефонна любов”, „Тази вечна любов”, „Да поднесем любов както в старото време” и др. Той е съосновател и председател на дружеството „Български писател” в Бургас и един от учредителите на сдружението „Бургаска писателска общност”.

Георги Дюлгеров е номиниран за „Бург на годината“ за успешния проект  „Международен София филм фест на брега“.
Георги Дюлгеров е режисьор, сценарист, продуцент, преподавател по кинорежисура, от 1999 г. професор, член на Европейската филмова академия. Той е създател на емблематични за българското кино филми - „Мера според мера“, „Авантаж“, „Гардеробът“ и др., поставя и на театралната сцена. Носител на множество престижни награди сред тях - Голямата награда от международния кинофестивал в Сараево; Сребърна мечка за „Авантаж“; „Гран при“ в Грузия; Наградата на Европейското младежко жури в Монс, Белгия; Златен рицар в Палермо.

За пета година ще бъдат отличени и млади хора в категорията „Завърнали се младежи“. Признанието е за инициативни и талантливи бургазлии, учили, работили или прославили навън родния град, които са се завърнали и работят за просперитета му.
В силната конкуренция на талантливи бургаски младежи, които ще се състезават за пета поредна година за статуетката „Завърнали се младежи 2017“, застават: 

Нургюл Салимова – която тази година стана най-младата шампионка на България по шах.

Нургюл Салимова е на 14 години години, а вече поставя рекорди - 1-во място на ДИП за жени 2017; 5-то място на световното първенство при момичетата до 14г.; Световната  титла по шах при момичетата до 12г. (2015); 1-во място на държавното отборно първенство за жени с отбора на ШК Бургас 64 (2016) и множеството държавни титли и награди по шахмат през годините. Неин Треньор е мс Живко Жеков, а мотото и: „Тренирай докато идолите ти не се превърнат в твои колеги.“

Даниела Павлова – за сребърния медал от най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии в Америка
Даниела Павлова е ученичка от 12 клас в АЕГ "Гео Милев". Интересите и са в областта на Компютърни науки и компютърна сигурност, както и Екология. Сертифицирана е като MS Office Master; Три поредни години заема първо място на националния кръг на MS Office World Championship, а през Август 2017 става вицешампион  на световния кръг в Америка.

Теодора Тодорова е номинирана за световната и републиканска титла и за черния колан  по карате-до.
Теодора Тодорова е на 16 г. от ПГЧЕ “Васил Левски-Бургас“. Тя е многократен републикански шампион и носител на различни международни купи. Заради нея българския химн е звучал в много страни, а тази година и в гр.Егер, Унгария. Мотото й е - "Аз мога“ и „Никога не се отказвам!“

Константин Гаров е номиниран в категорията „Завърнали се младежи“ за многобройните му отличия и сребърния медал от Международната олимпиада по математика 2017.
    Константин Гаров е 12 клас от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“. Той e номиниран няколко пъти в кампанията “Бург на годината“ за изключително високи постижения по математика. А през 2015 г. спечели  отборно приза заедно със своите съученици от ПМГ. През 2013, 12-годишният тогава ученик, е обявен за най-добрия математик в света на световното първенство в Тайван. Заради великолепното му постижение Бургас беше домакин на Световното математическо състезание за ученици BIMC 2013. Последваха още много престижни награди и отличия, спечелени от талантливия ученик. Тази година е поредният успех на Константин – сребърен медал на Международната олимпиада по математика.

Гласуването за най-достойните е на тел 860860, www.radiomixx.net, може да разберете подробности и във Фейсбук-страницата на радио MIXX.

Стaтуетката “Бург на годината“ се връчва за принос към развитието или популяризирането на града. Сред носителите на БУРГ-а през годините са легендата Георги Калоянчев, кметът на града Димитър Николов, бургаският господар на ефира Димитър Рачков, ректорът на БСУ проф. Петко Чобанов, неврохирургът д-р Николай Недев, депутатът Семир Абумелих, строителните предприемачи братя Диневи, шампионът по бокс Денислав Суслеков, основателят на ФК "Звездичка" Петър Алексиев, танцьорът и хореограф Петя Стойкова. Двама певци са печелили наградата - Тони Димитрова и Рафи, а най-младият носител на статуетката е Мари Славова, световна шампионка по брейк.
Първият носител на статуетката "Завърнали се младежи" е Левон Манукян. Филип Стоянов, съосновател на първия Български уеб-сериал "Типично" също спечели отличието. През 2015 в тази категория призът отиде при отбора по математика на ПМГ Бургас. През 2016 отличието взе Георги Бошев за шампионската титла от MS Office World Championship.



    

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини