БСУ представи проект за развитие на малките и средни предприятия

БСУ представи проект за развитие на малките и средни предприятия - E-Burgas.com

Ръководството на Бургаския свободен университет представи нов проект, който дава голям шанс за развитие на малките и средни предприятия. Проектът „Innovations, platform and tools” бе презентиран днес лично от ръководителят му доц. д-р Веселина Жечева и е финансиран по програма „Балкани – Средиземно море” 2014-2020.

„Проектът включва много широк набор от иновации, като идеята е да има не само нови продукти и услуги, но и нови бизнес идеи, нови форми на организация, колаборативни дейности и др. Тази инициатива е насочена основно към малките и средни предприятия, тъй като те са най-много и съответно ефектът би бил най-голям”, сподели доц. д-р Жечева, като добави още, че именно малките фирми са гръбнакът на икономиката и разкриването на работни места.

 „Той не е насочен към големите фирми, тъй като те имат достатъчно голям потенциал да развиват собствена наука и иновации”, каза още тя.

Една от причините да се разработи този проект, е че именно балкаснките и средиземноморските държави изоставали от средните показатели на ЕС, включително и в областта на иновациите от малките и средни предприятия. Това се дължало на липсата на знания, ограничен достъп до специфична подкрепа, средства и подпомагане на иновационни и комуникационни технологии.

Идеята тук е не само да се разработва някаква наука, но и в крайна сметка да се стигне до някакви пазарни продукти и услуги. По този начин би се повишила конкурентноспособността в региона чрез развитие на съществуващото знание на иновациите, бизнес модели и създаване на инструменти. Така ще се подпомагат малките фирми освен чрез инструменти и услуги, но и с физическа подкрепа.

Участници в проекта са само неправителствени организации, каквито са и изискванията на ЕС, но голямата цел е ползватели да бъдат стопанските камари, изследователските центорве, институти и университети, управляващите органи и др. Основните дейности предстои тепърва да се изпълняват, пред завършване засега са националното проучване на бизнес средата, както и разработването на инструмента ИноСкорпКард за оценяване на региони и фирми.

Партньори са представители на всички пет страни от региона, като координираща организация е Центърът за мениджмънт на знанието в Македония. Всички партньори са НПО-та и университети, като има и два наблюдаващи партньори от Великобритания и Турция.

Освен доц. д-р Веселина Жечева в екипа от БСУ са още проф. Милен Балтов, проф. Ангел Тошков, доц. Евгения Николова и др.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини