БСП Бургас: Кога ГЕРБ ще върнат парите за оградата по границата и тези от санирането

БСП Бургас: Кога ГЕРБ ще върнат парите за оградата по границата и тези от санирането - E-Burgas.com

Вместо да отговарят на съществените въпроси, които касаят Бургас и българските избиратели, ГЕРБ правят вло походи и футболни турнири. Това заяви по време на пресконференция кандидатът за народен представител от листата на Коалиция "БСП за България" от 2-ри МИР Бургас Николай Тишев.

Той попита кога ГЕРБ ще върнат на българските граждани и на бургазлии парите, изхарчени според него неправомерно поради разлики в цените за саниране на сгради?

"Знаете, че за саниране през тази година са отпуснати два милиарда лева, които вече са договорени. Ние веднъж вече изнесохме данни, че нормалната цена за саниране е 60 лева за квадратен метър. Дори това е сравнително висока цена. Договори се сключват по обществени поръчки за 180 лева за квадратен метър. Което е три пъти повече. Дори от вчера има информация, че средната цена на санирането в цялата страна е около 200 лева на квадратен метър. Като във Велинград е стигнала до 280 лева", коментира Тишев.

Той направи предположението, че от двата милиарда, отпуснати за саниране, един милиард е откраднат.

"Отделно излезе информация, че фирмата, която печели най-много поръчки за саниране е свързана с Делян Пеевски и е на бившата му секретарка. И това е официална информация, не сме си я измислили", каза още кандидатът за депутат.

Николай Тишев коментира още, че нищо не се прави по оградата на границата и заяви: "Въпросът е следния: Когато започна изграждането на съоръжението, по времето на Ангел Найденов, цената беше 250 хиляди лева на километър. По времето на Борисов 2 стигна деин милион-четири пъти по-висока. Промениха Закона, така че областните управители да могат даиректно да възлагат на избрани фирми, без процедура, без  конкурс. За две години нито границата се е променила, нито условията, нито материалите като цени. Как става така, че цената е скочила четири пъти? Кога ГЕРБ ще върнат тези пари на българските граждани? "

Тратият в листата на Коалицията Тодор Байчев попита от своя страна как през декември правителството на ГЕРБ заяви, че не може да се увеличават заплатите, а три месеца по-късно казват, че това може да се случи?

„Искаме да разберем, кога ГЕРБ лъжат - когато са на власт и твърдят, че едно или друго е невъзможно или по време на предизборна кампания, когато всичко може да се реализира?", каза още той.

„Държим да има дискусия по темата за доходите”, беше категоричен кандидатът за депутат.

 Той коментира още, че е нужно правилата за възлагането на обществени поръчки да бъдат променени, за да се избегне допускането на злоупотреби.

Коментари

Още от последните новини