БСК: Работодателите очакват още по-трудна 2021 г.

БСК: Работодателите очакват още по-трудна 2021 г. - E-Burgas.com

2020 година е най-натоварената с песимизъм през последното десетилетие. Това показва проучване на Българската стопанска камара за нагласите и оценките на работодателите.

Компаниите очакват още по-трудна да бъде 2021 година, заради отчетения спад в продажби и обороти и ръста на задълженията с 30%.

„Имаме една изключително трудна година, която предстои. За сравнение само вижте през 2011 г., когато очакванията за намаление са 71%, очакванията за ръст са 13%. Докато за тази година очакванията за ръст са едва 11%. Ще се увеличи и регулаторната тежест. 61% очакват ръст на фискалната тежест – данъци, такси, осигуровки“, коментира председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев песимистичните прогнози на бизнеса за следващата година.

Българската стопанска камара представя днес резултатите от годишно проучване за бизнес климата през отиващата си година и очакванията за тенденциите в икономиката през 2021 г.

Изследването представи оценките на бизнеса по отношение на икономическата среда, инвестициите, работните места и антикризисните мерки на правителството.

Според междинни данни повече от 70 на сто от фирмите не одобряват помощите от правителството, а половината от компаниите не са ги ползвали.

„Мярката 60 на 40 е развълнувала по-малко от 30%. Мярката за запазване на секторите „Транспорт“ и „Туризъм“ събира 85% отрицание. Пълен крах на толкова широко прокламираните мерки през Българската банка за развитие. 90% не са ги ползвали. Микрокредитите не работят 91%“, каза по-рано Радев.

Целта на проучването е да изследва състоянието на бизнеса в настоящите макроикономически условия, пише novini.bg. Търсят се сравнения в международен план и се анализират намеренията за следващата година. Акцентът е поставен на отражението на коронакризата върху бизнеса.

Коментари

Още от последните новини