Броят на заетите в IT сектора расте с 9 на сто

Броят на заетите в IT сектора расте с 9 на сто - E-Burgas.com

В България IT секторът е добре развит, последните години той показва все по-голям и по-голям ръст със 72 000 заети работници и нарастване на годишна база на заетите с 9 на сто. Това каза служебният министър на икономиката Даниела Везиева на откриването на международна виртуална конференция за киберсигурност, съобщава БТА.

"Данните сочат, че за 2021 г. този сектор ще бъде трети от 18- те индустрии в България, които най-бързо се развиват, като това ни дава шанс да развиваме една съвсем различна индустрия и високите технологии да навлизат във всички останали сектори", заяви министърът.

По думите на Везиева в програмния период до 2030 г. е насочен финансов ресурс по тематична ос "Индустрия 4.0" , като иновациите ще бъдат въведени в различни сектори на база регионални политики. За тази секторна политика са предвидени около 390 млн. лв. грантове и инвестиционни финансови инструменти.

"С помощта на всички участници в тази индустрия, на IT сектора, на хората, които се занимават от години с киберсигурност, се разработват критерии, които ще ни дадат възможността да направим устойчив бизнес в малките и средни предприятия, в тях да навлизат високи технологии", посочи Везиева. По думите й министерствата на икономиката и на образованието работят по тази тема отдавна, по т. нар. клъстерни иновации за развитие на хъбове, по регионални центрове по иновации.

Коментари

Още от последните новини