Борят войната по пътищата с нова институция

Борят войната по пътищата с нова институция - E-Burgas.com

Всички служби в държавата, които имат отношение към пътната безопасност, ще се консолидират в една структура. Това съобщи след среща в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че става въпрос за служби в МВР, Министерството на транспорта, Министерството на регионалното развитие, Агенция "Пътна инфраструктура" и други ведомства, включително и Министерството на образованието.

"КАТ си остава в МВР", подчерта Томислав Дончев. По думите му новата структура ще има преки отговорности, свързани с политиката за пътна безопасност. По този начин няма да го има типичното, особено в критични ситуации, разделяне на отговорности и сложния въпрос от всички ведомства кой е най-отговорен за нередност или за инцидент, отбеляза вицепремиерът. Предстои да бъдат обсъдени детайлите за структурата, състава и правомощията на новия орган. "Основната функция е да упражнява силен контрол по отношение на всички останали държавни служби по темата „пътна безопасност” и да ги контролира и да им предписва, за да могат по-добре да си вършат работата", разясни още Дончев.

"От днес започваме техническа работа по темата, за да не губим време и по-скоро да излезем с конкретно предложение, включително и законодателно", допълни той. "Много трудно един министър би могъл сам да предпише нещо на себе си или сам да се критикува, да не говорим за ниската вероятност сам да се накаже", заяви още Томислав Дончев. Предстои да се определи дали новата структура ще е комисия или държавна агенция. "Коментираше се това, че това звено не бива да е под шапката на отделно министерство. Трябва да е максимално близо до Министерския съвет или директно подчинено на премиера, за да има достатъчна институционална мощ, за да може да разпорежда на министерствата", допълни той.

 

Коментари

Още от последните новини