Борисов се моли на Господ за сняг

Борисов се моли на Господ за сняг  - E-Burgas.com

Уволнение на областния управител, пломби на помпената станция, повече валежи и равносметката - водата в язовир "Студена" вече е повече от тази, която изтича. Това стана ясно в началото на правителственото заседание, на което екоминистърът Нено Димов докладва на премиера за ситуацията с водната криза. Заради нея премиерът уволни областната управителка и лидерка на Жени-ГЕРБ Ирена Соколова, както анонсира още през уикенда, и назначи на нейно място Емил Костадинов. Причината - че не са били взети мерки навреме, за да се избегне водният режим.

„Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието. Дай Боже, да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, но да напълни язовирите. Имахме проблем с наводненията, а сега с безводието“, коментира на свой ред премиерът Борисов.

Приходът в язовира вече е повече от разхода на вода, докладва Нено Димов.

„Информацията, която имам е, че след пломбирането на помпената станция притокът към язовира е по-голям от разхода, който е за първите два дена. На пречиствателната станция са били сложени и лепенки на ВиК за прекратяване на подаване на вода към промишлените предприятия. Басейнова дирекция също е сложила пломби, за да се гарантира, че няма да се употребява за промишлени цели. Благоприятните метеорологични условия също играят роля в покачването на водите, но засега можем да считаме, че притокът е по-голям от разхода“, обясни той.

Коментари

Още от последните новини