Борисов откри обновения археологически резерват „Деултум”

Борисов откри обновения археологически резерват „Деултум” - E-Burgas.com
снимка: bulgariatravel.org

Премиерът Бойко Борисов откри обновения археологически резерват „Деултум” Край село Дебелт, Община Средец, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Резерватът е изграден по ОП „Регионално развитие”, като проектът е на стойност 2.784 млн. лв. По време на откриването премиерът призова кметовете от общината поне веднъж месечно да идват с децата в археологическия резерват „Деултум”. Той разгледа обновения музей, а археолозите му връчиха реплика на печата на цар Борис.

„Преди година и половина - две казахме, че ще го има този музей”, уточни той. Премиерът допълни, че музеят има уникална експозиция. „Важно за туризма и за образованието на децата е всичко, което сме направили. Разпоредил съм на РИО веднъж в месеца, в часовете по история и зелените училища да ги докарват тук”, допълни той. „Възложих на заместник-министъра на регионалното развитие да ми намери по коя от програмите да възстановим и баните и другите неща, които са уникални постижения за II век, на начина по който са се гледали римските легиони тук”, каза още Борисов. 

Премиерът уточни, че сградата на Община Бургас е направена с камъни от Дебелт и поиска те да бъдат върнати обратно. Кметът на Бургас Димитър Николов отговори, че ще върне камъните, ако бъде построена нова община. 
 

Коментари

Още от последните новини