Боил Банов: Колекцията на Божков е надценена

Боил Банов: Колекцията на Божков е надценена - E-Burgas.com
Фондация "Тракия"

Антиките на Васил Божков, които не са регистрирани - близо 2700, са силно надценени. Това обяви пред bTV министърът на културата Боил Банов.Той се обади, за да се обяви, че е некоректно внушението за липсата на проверки от страна на Министерството на културата на колекцията на Божков.

"Музеят, в който има 212 предмета, регистрирани през 2009 г., е проверяван от министерството през 2015 г. След това колекцията не се е увеличавала. Останалите 2700 предмета, са само заявени за регистрация и са на частното лице Божков. Ние нямаме правомощия да проверяваме частни лица", уточни Банов.

По думите му, частната собственост е неприкосновена, а сега а министерството имало основание да проверява ценностите, защото тече проверка на прокуратурата. Според него внушението, че Министерството на културата е гледало как се множи една колекция, било некоректно. "В държавните ни музеи има по-сериозни предмета", разясни той.

По повод колекцията на Божков, проф. Николай Овчаров коментира, че е отказал да работи по тази колекция, защото "не бяха изяснени обстоятелствата около намирането на тези предмети, меко казано".

Археологът уточни, че е бил сред първите, видели антиките на ул. "Московска". По думите му през 2009 г. е бил провален опитът със закон да се регламентира притежаването на културни ценности без изяснен произход.

Археологът припомни, че през 2004 г. президентът тогава Георги Първанов е призовал за амнистия за големите колекции. Те са три - на Васил Божков, на Димитър Иванов и на братя Бобокви в Русе, уточни проф. Овчаров.

През 2005 г., когато министър на културата е Нина Чилова, започва подготовка на нов закон за културните ценности и през 2008 г. е приет. В него е обявена категория "държател" - т.нар. държател трябва да докаже произхода на артефактите до 6 месеца, след това може да ги притежава, но не може да ги продава или изнася, а когато умре, те стават собственост на държавата.

През 2009 г. по искане на покойния Гиньо Ганев Конституционният съд отменя този текст и се отварят вратичките, които използват колекционери като Божков, уточни още Николай Овчаров.

 

Коментари

Още от последните новини