Близо 250 хил. души вече са ваксинирани в България, 15 хил. в област Бургас

Близо 250 хил. души вече са ваксинирани в България, 15 хил. в област Бургас - E-Burgas.com

В Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

В брифинга участват министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

В последните седмици се наблюдава тенденция за увеличаване броя на новозаразените и на тези, които търсят лечение в болница. В същото време обаче се отчита и положителна тенденция на броя на излекуваните спрямо броя на новопотвърдените случаи. Това съобщи здравният министър в началото на брифинга.

1154 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 19% от направените 6182 теста. В болница се лекуват 5093 пациенти, от които 425 са в интензивни отделения.

През последното денонощие са ваксинирани 4397 души и така общият им брой на поставените дози става 248169.

Ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия вариант на коронавируса – британския. Вчера на заседанието при премиера Бойко Борисов проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил това.

Към момента около 250 000 души са ваксинираните у нас. 41 000 са получили втора игла. Това съобщи проф. Красимир Гигов, председател на ваксинационния щаб у нас.

Към момента са ваксинирани около 30 000 служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности, 26 000 лекари, 16 000 специалисти по здравни грижи, 11 000 преки участници в подготовката и осъществяването на изборния процес.

Във ваксинационната кампания вече активно участват и общопрактикуващите лекари - около 45 000 са ваксинираните от тях.

Ваксинационният процес ще продължи с пристигането на нови дози ваксини у нас, категоричен е проф. Гигов.

Коментари

Още от последните новини