Близо 100 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК заради скъпоструващи лекарства

Близо 100 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК заради скъпоструващи лекарства   - E-Burgas.com

Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това каза д-р Галя Кондева,директор Дирекция „Лекарствени продукти и контрол по предписване и отпускане“ в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), на семинар във Велинград за новите моменти в Националния рамков договор за тази година, съобщи БНР. "Ръстът в разходите в бюджета на Здравната каса е за скъпоструващи медикаменти, сред които са тези за хепатит С и за злокачествени заболявания", посочи д-р Галя Кондева, цитирана от БГНЕС.

"Дефицитът, който очакваме след приспадане на отстъпките, които сме договорили с всички притежатели на разрешение за употреба, е между 80 и 100 милиона лева". 33 000 са пациентите с онкозаболявания у нас. 1100 са тези с хепатит С. От тази година Фондът заплаща и 30 нови молекули. Анализът сочи, че 75% от бюджета отива за така наречената "таргетна терапия" и само 25% за стандартната терапия в онкологията. Затова се прилага строг контрол, предаде Actualno.

„Тези пациенти се подобряват, удължава се тяхната преживяемост, но това е една много скъпа терапия и не можем на този етап да я ограничим, въпреки че работим усилено в посока на създаване на мерки най-подходящата терапия да отиде при подходящия пациент. Всички тези терапии са свързани с наличието на определени генетични маркери и когато пациентът има тези маркери, тази терапия е подходящата за него", уточни Кондева. Касата заплаща и 282 милиона лева за онколекарства в болничната помощ извън стойността на клиничната пътека.
 

Коментари

Още от последните новини