Близо 1 млн. българи нямат пари за почивка

Близо 1 млн. българи нямат пари за почивка - E-Burgas.com

Европейската конфедерация на профсъюзите излезе със статистика, че 972 327 българи не могат да отидат на почивка заради ниски доходи, съобщава "Дарик". 

Данните сочат, че 28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична почивка, а на 59,5% доходите са под прага на бедност.

Любопитен детайл е, че въпреки лъскавите курорти и развития туризъм, то най-лошо е положението в Гърция, където 88,9% от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. След Гърция се нарежда Румъния (86,8%), следвана от Хърватия (84,7%), Кипър (79,2%) и Словакия (76,1%).

Много европейци, чиито доход е под 60% от средната стойност, са безработни или пенсионирани. Към тази група спадат и милиони нископлатени работници, които получават минимална работна заплата. Работници, които спадат към групата в риск от бедност, са от 16 държави-членки на ЕС.

Според данни на Европейската комисия 22 милиона работници са слабо заплатени. От Eвропейската конфедерация работят по въпроса, за да се въведе „праг на приличие“ в европейското законодателство, което да осигури увеличение на заплатите на над 24 милиона души в ЕС.

Генералният секретар на Европейската синдикална Конфедерация - Естер Линч казва: „Празникът не трябва да се превръща в лукс за много от хората. Докато много се наслаждават на почивка с приятели и семейството си, то милиони, които пропускат почивка заради ниското заплащане, което получават".

Той пояснява, че трябва да се работи по въпроса за получаване на справедливи заплати за всички. 

Коментари

Още от последните новини