"Близки срещи със смесени чувства" на 14 октомври в Гранд Хотел и СПА Приморец

На 14 октомври 2017г., Мария Касимова - Моасе гостува в родния на баща ѝ – големият актьор Хиндо Касимов - Бургас. Поводът е представянето на книгата ѝ "Близки срещи със смесени чувства." Срещата с популярния журналист, консултант по етикет и протокол, медиа консултант и трейнър ще се състои в луксозния Гранд Хотел и СПА Приморец, с начало 15:00 часа. Събитието е част от пилотното издание на Порт Прим Арт Фест - фестивал на изкуствaта, чийто патрон за 2017г. е Цветана Манева.

Мария Касимова - Моасе е позната от екрана, страниците на многобройни печатни издания, популярни уебсайтове като webcafe.bg И ploshtadslaveikov.com. Ако сте чели книгата ѝ, която излезе от печат на 20 юни тази година, със сигурност сте наясно и с много други факти и хора от битието ѝ. 

"Близки срещи със смесени чувства" е първата авторска книга на Мария. Събира нейни истории, писани през времето за една или друга медия. Тук обаче, те са подплатени с бележки под линия - понякога дълги колкото самата история. Те, дават допълнителен поглед към всеки разказ. Поясняват го, допълват го, завършват го. Както, някога и казал Йордан Радичков "Когато пишеш една история, стигай до края". И тя го прави - влагайки себе си, не само до края, но и отвъд - в буквален и преносен смисъл.

 

"Не съм мислила предварително, как точно искам да изглежда книгата" - казва Мария. "Събрах истории, които съм публикувала на различни места и започнах да добавям контекст към всяка от тях. В един момент, след месец писане, погледнах какво съм сътворила и се уплаших от видяното. Започнах да редактирам, но текстът започна да става "куц" - нали знаете, както, когато ви шият костюм и се прекали с промените - тук подкъсяват, там стесняват и накрая всички коментират прекрасната дреха и идиотът, който я носи. Затова, оставих нещата така, както бяха - откровени и истински. Моите истории, в никакъв случай не са уникални. Те са част от битието и на други хора. Радвам се, когато читателите припознават в тях свои емоции."

Писането, както и всеки вид творчество и изобщо правене на нещо със сърце, Мария определя като вид психоанализа. За нея, изливането на емоциите на листа, е равнозначно на възможност да погледне на себе си и дадената ситуация отстрани, да разбере ситуацията по-добре, но и да „ѝ олекне“.

Казва, че честността си, която ярко личи от всяка нейна дума, има от баща си. "Той не можеше да спи от несправедливости спрямо него. Буквално припадаше в моменти на вътрешен гняв, към предателствата и лъжите" - разказва тя и допълва: "Аз съм същата".

"На премиерното представяне на книгата дойдоха толкова много хора, че трябваше да чакат на опашка над час, за да стигнат до мен. Изобщо не очаквах, че ще предизвикам такъв интерес с моята малка книжка. Отговорността, която нося към всички тези хора, ме плаши"- казва тя. И добавя многозначителното "Но е вълнуващо. И вълнуващо, и отговорно."

"Близки срещи със смесени чувства" рисува Мария, света ѝ и хората около нея, които са се запечатали дълбоко в душата ѝ и емоционалната и памет. Всичко започва, с "вместо предговор", където проследяваме първия литературен опит на едно малко смело момиченце, което много иска да пише. Мечтата на малката поетеса обаче, приключва увъртяна около огризка от ябълка - и захвърлена в кофата - от литераторката в училището. 35 години са нужни, докато Мария събере достатъчно смелост, да издаде нова книга.

А там - в началото - малко размисли на тема любимото ни "няма да стане!" След това, живот - пъстър и пълен с обрати. Историите се протягат до семейството и, в родния на баща ѝ Бургас. Там, три религии са вплетени здраво в един корен и огнище. Следват отрязъци живот, един след друг - за проблемите на голямата и дъщеря със слуха, за краха на един брак, за щастливото встъпване в друг, за костенурки, голдън ретривъри и влюбвания, за писането, вуйчо Пенчо и Катя Европата. За родителите ѝ и един Великден. И за Бургас.

Определя родния на баща си град като много специално място. "Не съм родена в Бургас, а в София. Баща ми е бургазлия, летните си ваканции изкарвах в Бургас при баба, градът ми е близък и много скъп. Аз съм бургазлийка по баща и убеждения, но не и по място на раждане. Повика ли ме този любим град обаче, намирам време да отида. Два-три пъти в годината хващам самолета и ето ме там. Всеки път го откривам променен." - казва тя. Споделя, че не изпитва носталгия към миналото - защото всяко време си има своето "хубаво". Някога, там, където била фурната на баба ѝ и дядо ѝ, днес има магазин: "В него също се случват истории и аз уважавам това. Хората са важните, местата ние сами си ги правим" - заключава мъдро Мария.

Разказва за нощните разходки с баща си: "Полунощ - а ние отиваме на гости на морето. Обичах това време с него. Пиехме лимонада на "Гъбката", говорехме, вървяхме." Тук, в Морската градина на Бургас Мария се връща за да сключи брак с любимия Стефан - парижанин, с който днес живеят на остров Менорка, Испания. "Спечели ме бързо - с честността си и това, че е себе си. Някога, моя братовчедка работеше на рецепция в Гранд Хотел и СПА Приморец, Бургас. При едно от връщанията си в града, видях реновирания хотел. Разгледах го и това, което видях, много ми хареса. Така се случи и със Стефан. Решихме, че Гранд Хотел и СПА Приморец, е точното място за нашето сватбено тържество - в любимия Бургас и неговата Морска градина. Гостите ни от България и Франция също останаха очаровани - от хотела, градината, обслужването... А ние, не сме лесни гости" - смее се Мария. "Един от портиерите смята, че мъжът ми много прилича на Мел Гибсън - и всеки път така го посреща - "Господин Гибсън, добре дошли" - продължава да разказва тя с усмивка.

Казва още много. За децата си, които обожава и са самостоятелни оправни млади дами, които могат да се справят с всичко сами. За първия брак. За втората книга, която чака да бъде излята на страниците с начален срок 20 октомври. Мария Касимова - Моасе е осъзната мъдрост, облечена в оптимизъм и спокойствие. Тази космополитна безстрашна дама спокойно излива себе си в думи, разменени с близки и непознати, с листа и ТВ зрителя. Рисува силни и пълнокръвни образи, направо в духа на магическия реализъм и им вдъхва живот. Открийте я на Порт Прим Арт Фест – на 14 октомври, от 15:00 часа, в Гранд Хотел и СПА Приморец.

За повече информация: +359 877 850 001 | [email protected]

Официален уеб сайт на фестивала: www.portprim.bg

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини