Блиц новини от света

Блиц новини от света  - E-Burgas.com

    Лидерите на някои страни-членки на ЕС ще "накажат" унгарския премиер Виктор Орбан заради позицията му за Украйна, давайки на унгарците по-малко влиятелни позиции в бъдещия състав на Европейската комисия, съобщава Politico.

 

    Южна Корея обяви изстрелването на серия балистични ракети от КНДР към Японско море

 

Отбелязва се, че страната е информирала САЩ и Япония за ситуацията.

 

    Италианският външен министър Антонио Таяни изрази възражение срещу използването на западни оръжия за нападение на руска територия. Той подчерта, че цялата военна подкрепа, предоставена от Италия на Украйна, трябва да остане в границите на страната.

 

    Русия може да предприеме стъпки в областта на ядреното възпиране, ако Съединените щати разположат своите ракети със среден и по-малък обсег в Европа или Азиатско-тихоокеанския регион, каза Лавров.

 

    Президентът на Колумбия Густаво Петро призова ООН да предприеме мерки за изпращане на мироопазващи сили в ивицата Газа. И обеща колумбийският контингент да бъде част от тях.

 

     Специалният пратеник на Европейския съюз за санкциите Дейвид О'Съливан призна, че 14-ият пакет от ограничения срещу Русия ще бъде приет до средата на юни. Украйна може да получи първия транш от средства от замразени руски активи през лятото.

 

    Република Сръбска (обект на Босна и Херцеговина) ще подготви проектоспоразумение за мирното разделяне на балканската държава до 30 юни, каза президентът на РС Милорад Додик.

 

    Ватикана изрази загриженост относно възможна ескалация на конфликта, ако оръжия, предоставени от НАТО на Украйна, бъдат използвани на руска територия. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин предупреди, че подобно развитие може да доведе до непредвидими и опасни последици.

 

     В отговор на бомбардировките над Йемен хусите, представлявани от високопоставен член на тяхното политическо ръководство, твърдят, че са извършили ракетни удари и удари с дронове по американски самолетоносач в Червено море.

 

    Холандия няма да бъде против Украйна да използва изтребителите F-16, които те прехвърлиха над руска територия. Това заяви министърът на външните работи на Холандия Ханке Бруинс Слот.

 

Холандия обеща да предаде самолета през втората половина на 2024 г., преди края на тази година. Литва и Дания планират да доставят изтребители на Киев до лятото.

 

    Германският министър на отбраната Писториус потвърди разрешение за използване на германски оръжия на руска територия, но само в граничната зона.

 

Ударите по територията на Русия с далекобойни оръжия над 100 км все още са забранени, но според министъра „дискусията продължава“.

 

По-рано правителственият говорител Щефен Хебестрайт заяви, че германското правителство е премахнало ограниченията, свързани с използването на оръжия, предадени на украинската армия.

 

    Според Министерството на правосъдието на САЩ бившият командир на ВМС на САЩ в Европа и Африка е бил арестуван по дело за подкуп по държавен договор.

 

   Според Wall Street Journal Байдън е позволил на Киев да използва американски оръжия, но не е дал разрешение за използване на ракети ATACMS с голям обсег срещу цели в Русия.

Галерия
Коментари

Още от последните новини