Благоустрояват зоната около късноантичната и средновековна крепост в Ахтопол

Благоустрояват зоната около късноантичната и средновековна крепост в Ахтопол - E-Burgas.com

Зоната около късноантична и средновековна крепост в Ахтопол ще бъде благоустроена, ако бъде реализиран проекта „Достъпно наследство“ /”Accessible heritage”/  по Програма за трансгранично сътрудничество (ИПП) България-Турция. Днес Общинският съвет в Царево гласува участието в мащабното начинание, което има за цел повишаване на туристическата привлекателност на района чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство.

Предвижда се да бъде изградена инфраструктура за достъп до обекта, което включва благоустрояване на улични и тротоарни настилки, обновяване на две съществуващи стълбища и на района около църквата „Успение Богородично“. 

"Ако този проект се осъществи, предстои един цял квартал да промени своя облик", коментира по време на сесията председателят на Общински съвет Царево Даниел Скулиев. Той поясни, че по време на съвместните заседанията на постоянните комисиите е станало ясно, че Министерство на културата дава зелена светлина за реализацията на проекта. От там са уверили, че проблем за осъществяването му няма да възникне. Това е така, защото на мястото изкопни дейности няма да се извършват и инфраструктурата, която ще бъде изградена, ще бъде надземна.

Коментари

Още от последните новини