БГ навици: Залагаме на домашната ракия, прането на балкона и събуване пред вратата

БГ навици: Залагаме на домашната ракия, прането на балкона и събуване пред вратата - E-Burgas.com
laundrystalker instagram

Българското общество проявява редица традиционалистки навици. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 4 и 10 септември. Целта на сондажа е да покаже щрихи от съвременния портрет на българина 30 години след началото на прозападните и продемократични промени в страната ни.

Изследването показва, че близо 2/3 от пълнолетните българи са на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа - предпочитат ракията да е домашна, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета, често използват домашна зимнина.

Над 70% от анкетираните посочват, че някога са приготвяли или често ползват зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. Резултатите показват, че модерният начин на живот в големите градове не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата. В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е предпочитана пред произведените под държавна регулация. 66% от запитаните предпочитат, ракията да е домашна, а не купена. Една четвърт от запитаните не споделят това предпочитание. Останалите се колебаят.

Над 60% от сънародниците ни твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

За 77% от анкетираните сушенето на дрехите на балкона остава предпочитан метод въпреки спорния ефект върху естетиката на фасадите и градския пейзаж.

Освен това за над 2/3 от участниците в изследването събуването на обувките вкъщи е от голямо значение - 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи едва след като се събуят, докато само една четвърт от запитаните не предпочитат гостите да са без обувки.

Според "Галъп" подобни навици идват от средата, в която голяма част от българите са принудени да живеят.

По отношение на домашните ремонти обаче агенцията отбелязва победа за прогреса над традицията. 55% от българите заявяват, че твърдението "предпочитам сам да се справям с домашните ремонти" не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти, що се отнася до домашните ремонти.

Сред основните демографски разлики, които се отбелязват, са, че по-младите, хората в по-големите населени места, респективно с по-високи доходи, са по-далеч от традиционните навици и вкусове.

Въпреки че има разлики в отговорите на различните поколения, се оказва, че близо половината от анкетираните младежи разчитат на зимнина, простират дрехите на балкона или подканват своите гости да се събуят на прага.

Разлики има и в начина, по който отговарят жителите на малките населени места и областните градове и столицата. И при тях обаче положителните отговори по отношение на традиционни за бита ни дейности, като приготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия, са около и над половината независимо от населеното място, макар и значително по-високи в по-малките населени места.

От "Галъп" отчитат, че що се отнася до столицата, повечето от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и извършването на ремонтите самостоятелно, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.

Коментари

Още от последните новини