Безплатни прегледи на зъбите на бургаските първокласници

Безплатни прегледи на зъбите на бургаските първокласници - E-Burgas.com

Безплатни профилактични прегледи ще бъдат извършвани на първокласниците в Бургас. Кампанията е под надслов "С усмивка при зъболекаря" и ще продължи от 2 октомври до 15 декември. В нея участват още 5 общини от областта. Прегледите се организират по идея на Българския зъболекарски съюз с подкрепата на Община Бургас.

Началото на инициативата беше обявено на пресконференция, в която участваха заместник областният управител Севдалина Турманова, заместник-кметовете Йорданка Ананиева и д-р Лорис Мануелян, д-р София Буджева и д-р Богдан Димитров от Български зъболекарски съюз.

Основната цел на кампанията е профилактиката на кариеса и други проблеми, свързани със зъбните заболявания и челюстните деформации при децата, съобщиха организаторите. Прегледи ще се извършват в общо 41 кабинета. Класните ръководители ще дават информация на родителите как да се включат в кампанията.

Стоматолозите ще попълват в специален лист зъбния статус на всяко от прегледаните деца. Документът ще бъде предаван на класния ръководител на първокласника, а в края на кампанията резултатите ще бъдат обобщени и анализирани.

"Освен ранното откриване, поставяне на диагноза и лечение, кампанията има за цел да възпитава младото поколение в отговорно отношение към здравето", каза д-р Лорис Мануелян.

"Много е важно децата от ранна възраст да знаят, че профилактиката и здравето на зъбите е много важно нещо", допълни Йорданка Ананиева.

Организаторите на кампанията имат идея в бъдеще тя да обхване и по-големите ученици.

Коментари

Още от последните новини