Без „хотели на ужасите”: Ресорното министерство със засилени проверки това лято

Без „хотели на ужасите”: Ресорното министерство със засилени проверки това лято - E-Burgas.com
Снимка:Times.bg

През това лято експерти от Министерството на туризма ще правят самостоятелни проверки на хотели и ресторанти, каза днес във Варна министър Николина Ангелкова, която проведе работна среща за подготовката за сезона.

„Ще извършваме проверки, за да сме сигурни за качеството на туристическата услуга, която се предлага, както и за спазване на изискванията на Закона за туризма, за да не ставаме свидетели на т. нар. „хотели на ужасите” и оплаквания на туристи в тази посока, което вреди изключително много на имиджа на българския туризъм“, подчерта Ангелкова.

Проверките на всички контролни органи започват ударно от 1 юни, предава бТВ. 

Министърът уточни, че Пътните управления във Варна и Добрич са поели ангажимент до края на следващата седмица да приключат всички ремонти по националната пътна мрежа. През настоящия сезон в курортите отново ще действат българо-румънски полицейски екипи, допълни Ангелкова. По думите ѝ до няколко дни ще приключат разговорите и за сформиране на такъв със служители на реда от Германия.

86 от плажовете в страната в момента остават неохраняеми, каза министърът. 23 от тях са във Варненска област, а 13 – в Добричка.

През сезона ще се следи стриктно дали преместваемите обекти по плажовете и в курортите отговарят на изискванията на закона, каза още Ангелкова. За липсата на кадри тя посочи, че през миналата година у нас са били наети над 3400 работници от страни извън ЕС. По думите ѝ през настоящия сезон броят на този тип служители може да нарасне.

Очакванията са през този сезон ръстът на туристите, които ще посетят България, да е около 5%. По думите на министъра в периода юни – септември те може да достигнат 6 милиона души.

Кметът на Варна Иван Портних отчете, че от януари до април броят на чуждестранните туристи в града се е увеличил с 27 на сто в сравнение с миналата година, отбелязва БТА.

Коментари

Още от последните новини