Бетонът превзема още един плаж - строи се на къмпинг "Градина"

Бетонът превзема още един плаж - строи се на къмпинг
снимки: bTV

Държавата увеличава глобите за унищожаване на дюни. Това каза в предаването „Тази сутрин” министърът на туризма Николина Ангелкова. Максималната санкция вместо 10 000 ще бъде 50 000 лева. От днес тръгват и мобилни екипи на министерството, които да следят за нарушения.   

Последният сигнал, който се очаква да бъде проверен от мобилните екипи на ведомството, е за строителство на плажа на къмпинг „Градина”, съобщава bTV.

От екоинспекцията направиха оглед. Върху площ от 5,5 декара ще бъдат построени ресторант, магазини и паркинг към тях. Теренът попада в защитена зона за птиците „Бакарлъка“ и граничи с още една защитена зона, но строителството е съгласувано с институциите.    

Техническият ръководител на обекта обясни, че има необходимите разрешителни, проектът е одобрен, а всички документи са изрядни. Оглед на място на екоинспекцията показа, че строежът не засяга дюни.

Проектът е одобрен в Общия устройствен план на Община Созопол. В съседния къмпинг „Смокиня” три каравани са поставени върху дюни. Със съдействието на полицията ще се търси начин да бъдат изтеглени от тях.

“За да гарантираме това, че няма да се разрушават дюни на територията на морския плаж, увеличаваме размера на административно-наказателната отговорност, тоест санкциите достигат до 50 000 лв. за юридически лица”, каза министър Ангелкова.

Частните имоти върху дюни ще бъдат оградени с табели.

Коментари

Още от последните новини