Белите престилки протестират в Бургас

Белите престилки протестират в Бургас - E-Burgas.com

Бургаските лични лекари и те излязоха на протест. В моменета са пред МБАЛ. Преди да кажат своите искания и с какво не са съгласни, джипитата се извиниха на пациантите си за неудобството, че днес няма да мога да ги обслужени.

Хората в бели престилки са притеснени, че вместо в лекари се превръщат в бюрократи. Според новата наредба, те трябва да попълват формуляри, таблици и документи и по този начин им се спира работата. "И вместо да лекуваме, те се превръщаме в писарушки.", коментират протестиращите.

Бургаските медици не искат оставката на министър Москов, дори не искат и увеличаване на заплатата.

Лекарските протести обхванаха половината страна. След като в понеделник четири области дадоха старт на протеста, а вчера още 5 големи градове се присъединиха към тях, рано тази сутрин  бройката скочи с още 9  области.

Медиците не са съгласни с новите правила, по които трябва да работят от 1 април, както и от бюджетите, с които трябва да боравят. Лекарите искат да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на пръстовия индентификатор. В претенциите на медиците влиза и настояването държавата да започне незабавно да внася в пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява, както и да бъде решен трайно проблема със здравно неосигурените лица.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини