Беглецът Пелов - психопат без милост и състрадание

Беглецът Пелов - психопат без милост и състрадание - E-Burgas.com
bTV

Не се правете на герои, ако срещнете избягалите затворници

Избягалият затворник Владимир Пелов е изграден рецидивист, който е с категорично психопатна структура. Умен е и няма да се поколебае да преследва интереса си, дори да прегази хора. Това коментира пред bTV психологът Росен Йорданов, бивш зам.-директор на Института по психология на МВР, който е участвал при предишно залавяне на Пелов преди 7 години.

Пелов не е от хората, които търпят корекция на ценностите и възгледите. Опасен е. Ценностният му свят има позицията „аз трябва да гледам моя интерес”. Емпатия и солидарност при него са по-различно поставени. Той може да ползва тези чувства, за да ни използва. Той не е луд, има трайна деформация на характера. За него светът е враждебно място и той чувства, че има право да постъпва както смята за добре, описа психологът.
Йорданов добави, че иска да се разсее представата, че когато някой се издирва това става с войска и жандармерия. Има сектор в полицията, който с това се занимава и се работи с интелект, уточни експертът.

Той не вярва този път Пелов да се свърже с майка му - последният случай показва, че тя би съдействала на полицията.

„Призовавам хората да не бъдат герои. При съмнения да се обаждат на полицията - той няма да прояви милост и състрадание, да не оказват съпротива и да влизат в пререкания”, посочи психологът.

Да не се упражняваме на тема охранителни мерки в затвора. Има по-специфични причини със сигурност, които са довели до бягството. Искам да предпазя от прекалени упреци надзирателите, те работят при тежки условия, коментира още Йорданов.

Коментари

Още от последните новини