Бедност опразни класните стаи. 4000 деца са отпаднали от училище

Бедност опразни класните стаи. 4000 деца са отпаднали от училище - E-Burgas.com

Близо 4000 деца са отпаднали от образователната система през миналата година. В повечето случаи става дума за ромски деца.

"Бедността е основната бариера пред достъпа на тези деца до образование. Важно е да засегнем този проблем от всичките му страни - бедността, семейната среда, социалните норми. Средата в училище също е причина за отпадането на децата", посочи Мария Янкова от УНИЦЕФ България пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че трябва да се фокусираме върху превенцията, а не върху адресирането на проблема. По думите й проблемът е комплексен и трябва да се работи паралелно с децата и родителите през различни програми.

"Отделно да се работи по нагласите на учителите за работа с тези деца", добави още Янкова.

Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата алармира, че отпадналите деца са над 12 000. "Те няма да са конкурентоспособни на пазара на труда и ще имат много труден живот", смята той.

"Знаем за този проблем отдавна, но не сме близо до пълното му разбиране. Във всяка област причините са различни. Трябва да се вникне в тях, за да се направи качествена превенция", каза гостът.

Той добави, че посочените от Мария Янкова практики са използвани у нас, но се реализират в много малък мащаб.

"Това са пилотни програми. Трябва да покажат резултати и тогава да се приложат масово. Имаме липса на цялостен подход и механизъм", уточни Стефан Лазаров.
Източник: dnes.bg
 

Коментари

Още от последните новини