БДЗП: Иде зима, поставете хранилки за птички

БДЗП: Иде зима, поставете хранилки за птички - E-Burgas.com

Гражданите да поставят хранилка със суров слънчоглед на прозореца си, пред блока или в парка, за да подкрепят дивите пойни птици в търсенето им на храна през зимата. За това призовават от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

На птиците също им е студено, освен това им е трудно да намират естествената си храна, каквито са насекомите. Храната, богата на мазнини, е важна за оцеляването на пойните птици, които не отлитат на юг и остават в страната, посочват от дружеството.

Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците ще започнат да идват редовно и ще стават все повече и повече. Голям, син, черен или дългоопашат синигер, горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове ще долитат ежеминутно до хранилката. Важно е тя да не остава празна, защото птиците разчитат на семената в нея.

Целта на кампанията "Зрънце любов" е не само да помогне на малките крилати обитатели на парковете и градините в критичните за тях зимни дни, но и да стимулира хората да потърсят един по-необичаен контакт с природата.

Всеки може да отбележи хранилката си на интерактивна карта на сайта на БДЗП, където близо 2000 души от цяла България вече са обозначили своята грижа за природата.

За изработването на хранилка не са нужни нито скъпи материали, нито специални умения, посочват от дружеството. 

 

Коментари

Още от последните новини