БДЖ получи 63 млн. лв. за погасяване на дълговете си

БДЖ получи 63 млн. лв. за погасяване на дълговете си - E-Burgas.com

63 млн. лв. отпуска правителството за погасяване на дълговете на БДЖ. Това каза след заседание на Министерски съвет ресорният министър Ивайло Московски. 

Той уточни, че това е много важна крачка в посока решаване на проблемите в БДЖ. Московски коментира, че 43 млн. лв. постъпват в Министерство на финансите за погасяване на активирана стара държавна гаранция на дружеството към Световната банка, а 20 млн. лв. ще са за погасяване на така наречения облигационен заем към пет банки, предава news.bg.

"С тези 20 млн. лв. поемаме ангажимент тези 150 млн. лв. да бъдат разсрочени", коментира Московски остатъка от дълга на дружеството

Московски е категоричен, че предоставяните от държавата средства не са безвъзмезден заем и системата на транспорта има ангажимент да възстанови тези средства към бюджета до края на 2018 г. Така няма да бъдат ощетявани българските данъкоплатци.

"Погасявайки дълговете позволяваме на дружеството да си стъпи на краката", коментира Московски. Очаква се през есента да се стартира процедура за закупуване на нов подвижен състав на БДЖ. Транспортният министър припомни, че дружеството е заварено с 850 млн. лв. необслужвани дългове в първия мандат и е имало опасност да изпадне в процедура по несъстоятелност.

Московски определи заложените в управленската програма на коалиционните партньори политики като изключително прагматични.

По нея се предвижда реализиране на железопътни проекти, метрото, пътните проекти, въвеждане на системи за сигурност. Московски изрази увереност, че сектор транспорт успешно ще реализира своята управленска програма.

Той коментира и отпуснатите средства в размер на 15 млн.лв. за изграждане на третия метродиаметър до "Овча купел". По думите му това е един от проектите, който дава изключително високо добавена стойност.

Коментари

Още от последните новини