БЧК организира кръводарителска акция на Цветница в Бургас

БЧК организира кръводарителска акция на Цветница в Бургас  - E-Burgas.com

Български Червен кръст – Бургас, съвместно с УМБАЛ-Бургас, отделението по Трансфузионна хематология, организират голяма Кръводарителска акция на Цветница. Всеки желаещ да дари безвъзмездно и доброволно кръв, може да го направи на 1 април 2018г. от 09:00ч. – 13:00ч. в БСУ, на втория етаж.

В България има хроничен недостиг на дарена кръв. С всяка година нуждата от кръв и кръвни продукти нараства, а броят на доброволните кръводарители намалява с бързи темпове. Кръвта и кръвните продукти са нужни преди всичко за спасяване и поддържане живота на родилки, малки деца, хора от всички възрасти.

Кръводарител може да бъде всеки човек на възраст от 18-65 години без значение на пол, раса, етнос, националност и вероизповедание.

Всеки здрав мъж може да кръводарява до четири пъти годишно, а жените – до 3 пъти годишно. Даряването на кръв е безопасна манипулация, а организмът бързо възстановява дарената кръв. При кръводаряване се използват само стерилни консумативи за еднократна употреба. Кръводаряването е доброволно, анонимно и безплатно. Дарената кръв се изследва за СПИН, Сифилис, Хепатит В и Хепатит С.

Коментари

Още от последните новини