BauMax минава в български ръце

BauMax минава в български ръце - E-Burgas.com

Баумакс

Австрийската верига от типа „направи си сам" BauMax окончателно преминава в български ръце. Това става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията, според което тя разрешава на „Хедус" АД да придобие „Баумакс България" ЕООД.

Зад българската „Хедус" стои Пейо Иванов Николов, който е мажоритарен собственик на „Ей Си Карпет" ЕООД, по-познати на българския пазар като Carpet Max. Компанията е една от най-големите производители и търговци на килими в страната и вече има няколко собствени магазина из страната.

След решението на КЗК до месец „Хедус" ще придобие 8 магазина, два от които се намират в София, а останалите са в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Плевен и Стара Загора.

В интервю за вестник „Капитал" от септември изпълнителният директор на компанията купувач Пейо Николов заявя, че ще запазят магазините във вида, в който са и ще ребрандират с марката BauMax част от своите собствени обекти за продажба на подови настилки.

„Целта ни е да запазим всички локации, дори да увеличим броя им, но с друг формат - идеята ни е да влезем в по-малките градове с магазини от 1000 кв.м, но вероятно на по-късен етап", казва той.

Преди продажбата BauMax изпитваше сериозни финансови проблеми и тази сделка се очаква да даде глътка въздух на компанията. Освен в България, австрийците продадоха бизнеса си в Румъния и заявиха, че смята да затвори седемте си магазина в Турция.

Коментари