Бързият път за Слънчев бряг пак забуксува

Бързият път за Слънчев бряг пак забуксува  - E-Burgas.com

Собственици на земи, през които минава трасето за обхода на Ахелой като част от разширението на пътя от Бургас за Слънчев бряг, оспорват по съдебен път отчуждителните процедури, съобщава радио Бургас.

Проектът е изключително важен за развитието на туризма в региона и отпушването на трафика за Слънчев бряг, но боксува вече осма година. Разширението на пътя започна по времето на първото управление на ГЕРБ. Кабинетът "Орешарски" прецени, че не е сред приоритетите му и финансиране не бе осигурено. Второто правителството на Бойко Борисов отново върна пътя в листата на важните обекти и дейностите бяха подновени. 

Обходът на Ахелой е един от трите участъка на разширението на пътя за Слънчев бряг, заедно с обхода на поморие и отсе„ката Поморие-Ахелой. Той е най-сложен и скъп, тъйкато има премостване и дейности на заблатен терен.

В момента вървят отчуждителните процедури, за които АПИ отпусна 324 000 лева. Те засягат над 130 имота в землищата на Ахелой и Равда на 475 собственици, част от които обжалват в съда процедурите.

Според кмета на Ахелой Иван Георгиев една от причините е малкото заплащане на квадратен метър – около 2 лева за земеделски земи и около пет лева за земя в урбанизирана територия. 

Коментари

Още от последните новини

Светът
Бързият път за Слънчев бряг пак забуксува  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
Бързият път за Слънчев бряг пак забуксува  - E-Burgas.com

Африка