Банките в България печелят по 39 лева в секунда

Банките в България печелят по 39 лева в секунда - E-Burgas.com

От началото на годината банките у нас са печелили по 39 лева в секунда, показват изчисленията на база данните на БНБ за банковата система у нас, предаде bTV.

През първите 3 месеца на 2016 г. банките у нас са спечелили 305 милиона лева, или със 7 % повече, отколкото година по-рано. Печалбата им не идва от лихвите по кредитите, защото приходите от тях падат. Kомпенсират обаче с драстично по-ниски разходи за лихвите, които плащат по депозитите - те са намалели с 45 на сто спрямо миналата година.

Печелят и повече от такси - в началото на годината много от банките увеличиха или въведоха нови такси за различни услуги.

Татяна тегли заплатата си от банкомат в рамките на 4-5 пъти в месеца. Когато може, плаща с карта. Не знае колко точно й струва това, но забелязва, че от началото на годината сумата се увеличава.

"Много ми струват, в последно време се замислям. Мъжът ми ме предупреди, да тегля по-голяма сума, защото има такси", посочва тя.

Дори тегленето от собствено устройство на банката да е безплатно, често ни таксуват, когато поискаме разписка, а допълнителните 10, 20 или 40 стотинки невинаги се набиват на очи. Дори и човек да реши да спести, като тегли на гише, експерти предупреждават клиентите да проверят предварително, защото има нови такси и там.

"Вече има банки, които за такива малки суми от 1000 или 3000 лева се въвеждат такси за теглене на парична каса, за разлика от период назад във времето, когато за такива суми тегленето беше безплатно", разяснява финансовият анализатор Иван Стойков.

Коментари

Още от последните новини