Част от бандитите в Бургас ще ги съдят направо в затвора

Част от бандитите в Бургас ще ги съдят направо в затвора - E-Burgas.com

Министърът на правосъдието Цецка Цачева откри съдебна зала в бургаския затвор

Министърът на правосъдието Цецка Цачева откри съдебна зала в Затвора в Бургас. Създаването на изнесения пункт за съдебни заседания е успешен пример за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт. Залата е по инициатива на председателите на бургаските съдилища и активната подкрепа на началника на Затвора.

Помещението е специално обособено и оборудвано с всички реквизити за провеждане на съдебно заседание, като е спазен е принципът за равнопоставеност на страните и върховенство на съда. Залата разполага и с места за зрители. По определени дела, с оглед сигурност и икономия, когато участниците в процеса - страни и свидетели са лишени от свобода, по преценка на съдебния състав делото ще се насрочва на пункт във въпросната съдебна зала. 

Министър Цачева похвали инициативата за създаването на съдебната зала и посочи, че тя цели спестяване на средства при стриктно спазване на закона и нормите, които регламентират начина на провеждане на един наказателен процес. Пропускателният режим е идентичен с този във всяка една съдебна палата в страната, каза правосъдният министър в отговор на журналистически въпрос за публичността на съдебния процес и увери, че тя няма да бъде засегната.

По-рано през деня министър Цачева проведе в Апелативния съд в Бургас среща с административните ръководители от съдилищата и прокуратурите в Бургас и със съдии. Темата на разговора беше съдебната реформа, както и очакванията на магистратите ресорното министерство да бъде гарант за отстояване независимостта на съда и отразяване на добрите практики в системата.
Цецка Цачева представи инициативите на правосъдното ведомство и подчерта, че разчита съдиите от страната да се включват в експертните работни групи в министерството, за да се ползва тяхната експертиза и практика. 

Друг акцент от дискусията с министър Цачева беше забраната за командироване на съдии на незаета длъжност. Председателите на съдилищата изразиха становище, че тази забрана създава изключителни организационни проблеми и е необходимо спешно да бъде отменена, за да се даде възможност макар и за ограничен срок да се командироват съдии и да се формират съдебни състави, за обезпечаване на срочно и качествено правосъдие. 
 

Галерия
Коментари

Още от последните новини